Når man snakker med uvitende om solcellepanel så er det flere som snakker om at de har sett at det er mange som har solcellepanel i utlandet, men at det helt sikkert ikke vil fungere i Norge på grunn av vinteren. Dette er selvfølgelig en antagelse men det høres jo ikke så veldig dumt ut.

For å finne ut av hvor mye strøm et solcellepanel i Norge produserer på vinteren så må det forskning til. Det finnes knapt noen bedre på dette en SINTEF. De har gjort en undersøkelse sammen med SUSOL for å se hvordan vær,vind og temperatur påvirker produksjonen av strøm.

En av tingene de så på var hvor lønnsomme solcellepanel er i Norge og da spesielt med fokus på vinteren. De fant ut at solcellepanel faktisk er effektive om vinteren. Kulden gjør nemlig at effekten på solcellepanel øker, til gjengjeld blir den begrenset av hvor kort tid det er sollys.

For å oppnå maksimal produksjon om vinteren så anbefaler de:

  • Ta vekk snø fra solcellepanel
  • Fjern is som ikke er gjennomsiktig (red.anmerker: ikke skrap panelene)
  • Vask solcellepanelet før vintersessongen starter

Du trenger dermed ikke være bekymret for at du kommer til å produsere for lite strøm på vinteren. Det blir selvfølgelig mindre strøm enn andre årstider men det er ikke null.

I den samme undersøkelsen så konkluderer rapporten med at solcellepanel er lønnsomt å ha i forhold til strømprisen.

Så hvordan gjorde de testen?

Kritikerne vil nok lure på hvordan disse testene ble gjort. Disse ble gjort ved å bruke et klimakammer som vanligvis brukes til å teste materialer for vær og vind. De brukte sensorer for å sørge for at alle testene på ulikt vær var med de samme innstillingene.