En stor del av vurderingen som mange gjør før de velger om de skal investere i solcellepanel til sin bolig er hvordan de skal finansiere investeringen. På sikt så vil man få igjen investeringen over tid, men den store investeringen gjøres når man kjøper inn systemene og får dem montert opp. Prisen på en installasjon varierer fra 40000,- og helt opp til flere hundre tusen kroner.

Hvis man selger strøm tilbake til nettet så kan man få finansiert deler av kostnaden ved å få støtte av Enova. Du må likevel legge ut for investeringen først og du får ikke utbetalt støtten før den er godkjent av Enova.

Dette er penger som de aller fleste av oss ikke har liggende på bankkontoen eller som man har mulighet til å binde opp i mange år. Heldigvis så finnes det måter man kan finansiere solcellepanel på som ikke er like krevende i form av startkapital:

Lån med sikkerhet i boligen

Det har vært et eventyrlig boligmarked i Norge de siste årene, det betyr at veldig mange sitter på en stor egenkapital i boligen. Hvis du har ledig verdi i boligen din så kan det være en veldig god ide å bruke denne for å finansiere solcellepanelet. Boligrenten er den billigste renten man kan få og hvis man skulle selge boligen senere så blir regnskapet mye enklere.

Det er veldig enkelt å søke om lån til solcellepanel med sikkerhet i boligen. Du kan logge inn i nettbanken og søke om å øke boliglånet ditt. Banken vil i denne prosessen gjøre en rask sjekk av din økonomi og så vil de i mange tilfeller måte tinglyse nytt pant på boligen. Det tar gjerne noen dager fra man søker om lån til det er utbetalt. Regningen for lånet blir slått sammen med kostnadene du har på det ordinære boliglånet ditt, så du vil merke dette i form av et høyere beløp i måneden.

Hvis du trenger lån så kan det være lurt å bruke en låneagent som f.eks Lånemegleren.no. Her kan du søke om lån eller refinansiering for å finansiere solcellepaneler til boligen din!

Sollån

Banker begynner å erkjenne at de må tenke annerledes når de lager låneprodukter. På solcellepanel så er det faktisk Sparebank 1 Hallingdal som har gått i front og lansert noe som heter «sollån. Under sollån så finnes det 3 forskjellige varianter som Sparebank 1 Hallingdal tilbyr:

Usikret sollån

Dette er for deg som ikke har ledig verdi i boligen eller for deg som ikke ønsker å blande finansieringen av solcellepanel med boliglånet du har i dag. Her begynner renten på 4,95% effektiv, dette er i praksis et veldig billig forbrukslån. Man får omtrent ikke billigere finansiering uten sikkerhet for noen ting som helst.

Sollån med sikkerhet

Dette er samme typen lån som vi nevnte første, men det heter sollån. Her tilbyr Sparebank 1 Valdres renter fra 2,5%. De aller fleste banker låner ut inntil 85% av boligens verdi men Sparebank 1 Valdres lar deg kun låne opp til 80%.

Det er ennå ikke noen leverandører i Norge som tilbyr leasing av solcellepanel men du kan lese mer om leasing.

Miljølån

Dette er en annen type lån som Sparebank1 Valdres tilbyr. Her kan du låne penger til alle tiltak som er støttet av Enova med svært dyktige rentebetingelser. Man kan få igjen inntil 28000,- på et solcelleanlegg.

Hvordan finansiering anbefaler vi?

Økonomi er veldig individuelt, vi har ikke kunnskap nok om din økonomi til å komme med råd til hva som er riktig for deg. For noen så er det viktig å betale ned investeringer raskt, da er kanskje et usikret lån best. For andre så kan et lån som gir deg stabilitet og lave kostnader over tid være riktig. Det som er viktig er at man tenker igjennom alle investeringer man gjør og at man klarer å betjene eventuell gjeld man pådrar seg.

Det er forventet at det vil komme flere banker på banen med produkter for å finansiere solcellepanel og andre miljøinvesteringer. Vi kommer til å oppdatere denne artikkelen med det siste innen finansiering av solcellepanel.