Solcellepaneler blir av mange ansett for å være unødvendig, ineffektivt og kostbart. Grunnen til at mange tror dette er nok at de har hørt om dårlige opplevelser fra folk som har installert i solcellepanel eller at de har lest om andre som har vært uheldige. Vi tror at mye av grunnen til at dette skjer er at folk gjør feil når de skal kjøpe solcellepanel.

Derfor har vi laget en artikkel som forteller deg de 7 vanligste feilene folk gjør når de skal kjøpe et solcelleanlegg til hus.

Lite kunnskap om solcellepanel

For at man skal få et solcelle-system som presterer godt så man nødt til å vite hvordan man kan bruke det mest effektivt. Du må vite hvordan de skal plasseres og et estimert produksjonsnivå for strømmen de kommer til å produsere. Du som kjøper solcellepanelene må ha realistiske forventninger og man bør begrense overraskelsene. Her er huskelisten vi mener du bør gå igjennom før du kjøper solcellepanel:

 • Hvor gammelt er ditt hus og elektriske anlegg. Kan man få 100 % ut av dette eller krever det mer investering?
 • Hvor mye strøm ønsker du å produsere?
 • Hvordan er huset ditt plassert i forhold til solen?
 • Hvordan type tak har du?
 • Må du skifte taket snart?
 • Trenger du godkjennelse fra kommunen?
 • Hva er ditt budsjett?
 • Hvor lang tid vil det ta før investeringen betaler seg?

Det er ikke alle disse spørsmålene vi som «vanlige» mennesker vil vite men det er viktig at man stiller disse spørsmålene til en montør så man får den løsningen som er riktig for deg. Hvis du f.eks kjøper et billigere solcelleanlegg som produserer mindre strøm enn du ønsker så opplever du kanskje din løsning som dårlig. Hvis du derimot hadde valgt å kjøpe «riktig løsning» så hadde du kanskje vært fornøyd. Dette må selvfølgelig stå i stil med budsjettet du har.

Det er viktig at man i tillegg til dette får en beregning på hvor mye strøm man kommer til å produsere og når solcelleanlegget er betalt ned. Dette er viktig for at man har riktig opplevelse og ikke minst hvis du skal selge boligen din med solcellepaneler videre på et senere tidspunkt.

Gjør litt undersøkelser selv, alltid!

Når man skal installere solcellepanel på sin bolig så henter man gjerne inn tilbud fra flere forskjellige montører. Disse har ofte gjerne forskjellige løsninger og forskjellige priser. Vi anbefaler på det sterkeste at du opparbeider deg en vis kunnskap om solcellepaneler slik at du kan sørge for å ikke:

 • Betale for mye
 • Få en mindre effektiv løsning
 • Få en mye mer kostbar og større løsning enn du trenger

Bruk f.eks en nettside som oss Solcellepaneler.com for å opparbeide deg litt informasjon slik at du ovenfor montører fremstår som en kompetent person som er ute etter den beste løsningen.

Raskt og billig

Veldig mange som ønsker å installere solcellepanel ønsker å få dette billigst mulig men det er viktig å huske på at ikke alltid billig er best. For at det skal lønne seg å installere solcellepanel så må det gjøres korrekt og man må bruk utstyr som holder i 25 år + for å få en god gevinst på investeringen man gjør.

Det betyr heller ikke at de mest kostbare løsningene er best. Vi anbefaler at man alltid sjekker opp anmeldelser på Google før man signerer på en avtale. I tillegg så anbefaler vi at du velger solcellepanel som kommer med en 25-års garanti på strømproduksjon, da er du sikret å ikke kjøpe «katta i sekken».

Mikse og blande utstyr

Man kommer ikke unna at Norge har mange som tror de er «Reodor Felgen» og det kan være fristende å blande utstyr for å få den beste besparelsen på alt man trenger til solcellepaneler. Det man skal være obs på er at det ikke er gitt at ting passer sammen eller at man oppnår 100% effektivitet.

Selv om det i utgangspunktet kan virke som man sparer penger så er det ikke normalt tilfelle. Hvis man ser på helheten over de 25-30 årene man ønsker å ha solcelle-systemet så er risikoen for at det oppstår feil, slitasje eller at ting blir ødelagt høyere dersom man ikke kjøper komponente som er ment å passe sammen.

Støtteordninger og rabatter

I Norge så har vi noe som heter Enova. Enova jobber for at norske privatpersoner og bedrifter skal redusere sine utslipp. Flere som installerer solcellepanel glemmer eller gidder ikke å søke om støtte til sine solcelleanlegg. Som privatperson kan du få nesten 30000,- tilbake på din installasjon dersom du møter kravene Enova har satt. Du kan lese mer om kravene i vår artikkel om hvordan du kan finansiere solcellepanel.

I tillegg til Enova så har enkelte kommuner egne støtteordninger for deg som ønsker å installere solcellepanel. Vi anbefaler derfor alle å sjekke med sin kommune om de har noen støtteordninger man kan benytte seg.

Ettersom etterspørselen etter solcellepanel begynner å bli høyere så kommer flere av de tradisjonelle strømselskapene med egne ordninger for deg som ønsker å benytte deg av solcellepanel. Disse har noen ganger svært lukrative avtaler for deg som ønsker å kjøpe solcellepanel. Vi anbefaler derfor at du alltid sjekker opp dette.

Alle disse tingene kan gjøre at din investering i solcellepanel kommer til å betale seg ned raskere og du får dermed mer igjen for din investering i solcellepanel. Vi anbefaler at man sjekker opp dette før man bestiller solcellepanel så man kan designe sitt system til å oppfylle alle regler og krav som settes.

Kjøp kun solcellepanel med garanti

Det finnes veldig mange tilbydere av solcellepanel og heldigvis så er de aller fleste seriøse. Når man skal investere i solcellepanel så bør du velge de som leverer solcellpanel med en garanti på strømproduksjon i 25-30 år. Da har du en sikkerhet i forhold til din investering. Hvis man kjøper billigere løsninger hvor garantien ikke er definert så kan det bli vanskelig å reklamere dersom noe uforutsett skulle skje i løpet av de siste årene. Da kan fort investeringen din i solcellepanel bli en kostnad.

Vi ser at flere velger å kjøpe solcellepanel fra utlandet ettersom det i mange tilfeller er billigere enn i Norge. Hvis du kjøper solcellepanel fra utlandet så sørg for at de samme garantiene gjelder for deg i Norge. Hvis de ikke gjør det så anbefaler vi deg å heller velge solcellepanel fra en norsk leverandør.

Gjør monteringen selv

Hvis man er en «Petter Smart» så kan det virke totalt meningsløst å skulle betale noen for å montere solcellepanelene på ditt hus. Monteringen står normalt for rundt 50% av kostnaden når man kjøper solcellepanel. Det kan dermed være svært fristende å montere disse selv. Andre velger å la mindre erfarende aktører montere solcellepanelene mot en lavere pris.

Likevel så anbefaler vi ikke at du monterer solcellepanelene selv. Skulle du gjøre en feil så kan det få store konsekvenser. La heller noen profesjonelle gjøre monteringen så du kan være trygg på investeringen din. Du kan heller prøve å forhandle ned prisen på montering ved å sammenligne tilbud fra flere aktører. I tillegg så kan du høre med montøren om det er noen forbredelser du kan gjøre før monteringen som kan få ned kostnaden noe, i mange tilfeller så er det mulig.