Nordmenn er verdensmestere i hyttelivet. I Norge så finnes det i dag over 400 000 hytter og det bygges rekordmange hytter hvert år. De aller fleste som eier hytte i dag har koblet seg til strømnettet og nesten alle nye hytter er koblet til strømnettet. Mange tror at en hytte uten strøm ikke kan ha det samme komfortnivået som en hytte med strøm, men der tar man ganske så feil.

På 80-tallet så var Norge et av landene i verden med fleste solcellepanel per innbygger, nettopp på grunn av hyttene vi hadde. Da produserte man enkel strøm til f.eks lys og radio. Etterhvert som tiden har gått så har hyttene blitt større og solcellepanelene blitt færre. Dette har ikke gått upåaktet hen når det kommer til naturen hvor man har lagt strømlinjer i luften eller i bakken.

Vi syntes utviklingen er synd og vi tror veldig mange ikke er klar over mulighetene og fordelen solcellepanel på hytta gir. Derfor har vi laget en liten liste over fordeler og ting du kanskje ikke var mulige med solcellepanel:

Ring hytte varm med solcellepanel

Når folk snakker om en strømløs hytte så forbinder mange dette med en kald hytte. Hvis du har solcellepanel så kan du faktisk ringe hytta varm og komme opp til en hytte som nærmer seg 20 grader. Ved å kombinere et OK solcellepanel med en fjernstyrt parafinovn så kan du ringe hytta dagen før og den er varm når du kommer opp.

Prisen på solcellepanel er slettes ikke ille. Du kan få et solcellepanel til noen tusen lapper, ovnen med inverter til rundt 8000,- og batteriene du trenger koster rundt 10000,-. Så for litt over 20000 så kan du få en løsning hvor du kan sende en tekstmelding til hytta og komme opp til en varm hytte.

Solventilator

De siste årene så har det blitt svært populært med varmepumpe hjemme, den holder deg varm på vinteren og kald på sommeren. Den samme funksjonen men selvfølgelig med lavere effekt kan du få fra en solventilator. Dette er et solcellepanel med en liten vifte som flytter luft ut og inn.

Det koster kun et par tusen kroner for en solventilator men effekten har ingen pris. Den fungerer utrolig godt i alle typer hytter og spesielt hvis du har en hytte som har litt rå luft.

TV drevet av solen

Veldig mange ønsker ikke å ha TV på hytta og det forstår vi godt. Likevel så er det noen som ønsker å ha TV på hytta. Det finnes egne TVer som er egnet for 12V og som du derfor kan koble rett inn i støpselet. Nyere TV-er kan koste litt penger men et lite triks er å sjekke Finn.no. Nettopp fordi det er så mange som kobler seg til strømnettet så finnes det som regel et stort utvalg av brukte TVer på Finn.no.

De koster gjerne rundt 500,- kroner brukt og skal du ha en ny en så må du opp i 2-3000 kroner.

Du kan få både varmt og kaldt vann

Hvis du kombinerer solenergi med gass så kan du faktisk få et oppsett som lar deg få vann i krana som er varmt. Det finnes flere forskjellige løsninger for dette i alle prisklasser. Prisene på vannløsninger starter på 2500,- kroner og går helt opp i de øvre prisklasser. Her kan vi anbefale å se på løsninger som selges hos Hyttetorget eller andre hyttebutikker.

Konklusjon

Dette er alle 4 ting som veldig mange ikke ante var mulig å få hytta ved hjelp av solcellestrøm. Utviklingen går ekstremt fort og det er nok ikke lenge til hytter med solcellepanel kan ha akkurat de samme mulighetene som du har i huset ditt hjemmet. Det er i dag en ekstrem utvikling innenfor batterier og det er dette som er hovedproblemet i dag. Det er batteriene som koster penger, ikke utstyret.

Likevel så tror vi at flere kunne klart seg med smarte løsninger med energi fra solen. Man sparer penger, miljø og naturen på å bruke en bærekraftig energi som solenergi.