Nordmenn elsker elbiler, litt på grunn av de lave avgiftene og ikke minst fordelene man har hatt. De siste årene så har Norge i tillegg hatt veldig billig pris på strøm som er selve drfvstoffet til elbilene, strømprisen er forventet å øke betraktelig over de neste årene. Dette kombinert med at fritak for bompasseringer og parkering kommer til å forsvinne ettersom elbiler blir normen.

En god måte å kompensere for at fordelene forsvinner, den kan ligge i en garasje med solcellepanel. Da kan du produsere strøm som til sammen kan være å dekke inn forbruket ditt. Det betyr at solcellepaneler på garasjen kan gjøre deg selvforsynt med strøm til din bil som du kan ta ut med din elbillader. Etter at solcelleanlegget til din garasje er betalt ned så kan du kjøre bil helt gratis.

Hvor mye koster solcellepaneler til garasjen?

I utgangspunktet så vil et solcelleanlegg hvis du bor sør på østlandet koste 60000,- inkludert montering. Da vil du produsere nok strøm til å kompensere for hele ditt forbruk igjennom året. Den største fordelen er at du kommer til å kjøre nesten helt kilmanøytralt, det kan man jo ikke sette en pris på.

Hvis du bor på en plass med mindre sol så kan det være du trenger flere paneler eller en delevis annen løsning som koster litt mer enn 60000,-.

Hvor lang tid tar det før solcelleanlegget på garasjetaket er betalt ned?

Det er litt avhengig av hvor i landet du bor og ikke minst hvordan garasjen din ligger til. Med støtte fra ENOVA så vil anlegget være betalt ned mellom 10-15 år. De aller fleste solcellepaneler kommer med 25 års garanti, det betyr at du vil ha gratis strøm i hele 10 år.

Strømprisene vil i tillegg mest sannsynlig bevege seg oppover over de neste årene. Man kan derfor anta at nedbetalingen av solcellepanelene på garasjen din vil gå raskere enn vi har stipulert.

Hva skjer med strømmen jeg produserer?

Når du har fått installert solcellepanel på ditt garasjetak eller kanskje du heller ønsker solcellepanel til hus. Uansett så vil ditt solcelleanlegg bli koblet til strømnettet med mindre du har batterier som du lader, dette er noe de færre benytter seg av ettersom batterier er svært kostbare.

Når du er koblet til strømnettet så vil du produsere strøm til eget forbruk. Om sommeren så vil du etter all sannsynlighet ha et overskudd fra strømproduksjonen. Denne strømmen kan du selge videre, for å gjøre dette så må du være plusskunde. Dette er en egen avtale som du må tegne med ditt strømselskap, du vil da få betalt for strømmen du produserer og bli kompensert for at du avlaster strømnettet (omvendt nettleie).

Hvordan finansiere solcellepanel på garasje?

Dette er et veldig viktig punkt å tenke igjennom før man bestiller solcellepaneler. Det finnes utrolig mange gode ordninger for deg som ønsker å låne penger til solcellepanel . Du kan få støtte fra Enova som beløper seg opp til nærmere 12000,- ved bestilling av et solcelleanlegg som beskrevet ovenfor.

For det gjenværende beløpet så er det veldig mange forskjellige muligheter. Siden du vurderer å investere i solcellepanel så eier du helt sikkert din bolig. Det betyr at du har et boliglån og hvis du har ledig verdi så kan du bake kostnaden inn i boliglånet. Alternativt så finnes det lån uten sikkerhet (forbrukslån) som har en svært gunstig rente hvis du bruker det på grønne investeringer.

Carport med solcellepaneler

Hvis du ikke har garasje i dag og har et begrenset budsjett så kan det være en ide å vurdere en carport med solcellepaneler. Dette er en svært rimelig carport og du får dekket mye av kostnadene i paneler. Det er viktig at den har riktig vinkel med tanke på snø på vinteren. I utlandet blir dette stadig mer populært og det vil nok komme en økende interesse i Norge også.

Hvordan kan jeg bestille solcelleanlegg på min garasje?

Hvis du ønsker å bestille solcellepanel til din garasje så kan du gjerne bruke vårt skjema. Da kan du få et estimat på hvor mye det kommer til å koste å montere solcellepanel på din garasje. Du vil samtidig kunne få en beregning på hvor mye strøm du kan forvente fra din garasje.