Vi nærmer oss 2020 med stormskritt og når undetegnede skriver dette så er det +/- et døgn til vi skal si velkommen til 2020 og ikke minst et nytt 10-år. Hvis man skal se på 2019 så har det vært en enorm utvikling innenfor solenergi. Stadig flere nordmenn investerer i solcelleanlegg til sine hus og stadig flere næringsbygg investerer i solcelleanlegg. Samtidig så ser vi at Oslo Børs er sterkt preget av fornybar energi som f.eks Scatech Solar som har sett en god utvikling på børsen. Det begynner å gå opp for både norske private husholdninger og bedrifter at solenergi er en lur investering for både lommeboken og miljøet.

Det veldig mange lurer på når er om «boomen» innenfor solenergi vil fortsette eller om den vil stagnere. Vår spådom er at vi kun har sett begynnelsen på dette og at det vil bli mer solenergi over alt. Det eneste som faktisk kan stoppe dette er hvis det innføres politikk som gjør det vanskeligere og mindre lønnsomt å investere i solenergi. Alt annet ser nemlig veldig lyst ut, bokstavelig talt.

Lavere priser på solcellepaneler i 2020

Prisene på solcellepaneler fortsetter å gå ned og ifølge de som sitter mye med mye kunnskap om bransjen så ligger veldig mye til rette for at prisene skal fortsette å falle. I 2019 så har vi sett et betydelig fall i prisene, mye takket være handelskrigen som Donald Trump fører. Samtidig så forskes det iherdig på løsninger som er billigere og mer praktiske enn det vi har i dag.

Når det kommer til prisene på solcellepanel i Norge så har det vært en del prosent høyere enn i våre naboland. Vi tror at prisene vil gå nedover i Norge til vi havner på et mer likt nivå som våre venner i Sverige og Danmark. Dette tror vi vil skje på grunn av økt konkurranse mellom aktørene som selger solcellepanel. For bare noen år siden så kunne man telle på en hånd hvor mange som drev med salg og montering av solcellepanel. Når ser vi egne satsninger mot solcellepanel til næringbygg og solcellepanel til landbruk. Høyere konkurranse vil presse prisene videre nedover i Norge tror vi.

Vil etterspørselen etter solcellepaneler gå ned i 2020?

Strømprisene ser ikke ut til å gå ned og heller ikke vårt engasjement for klima. Så lenge disse to faktorene spiller inn så tror vi at etterspørselen vil øke og at det fortsatt er mye å hente. Folk flest har ikke ikke solcellepaneler og stadig flere vil nok velge å investere i dette for å kunne reduere kostnadene sine i forhold til strøm og selvfølgelig sitt miljøavtrykk.

Hvilke produkter tror vi vil dominere i 2020?

Vi har fortsatt troen på at det mest populære vil være vanlige solcellepanel til hus men vi tror at stadig flere nye hus vil vurdere solcelletakstein. Grunnen til dette er at det har vært en enorm utvikling på dette og nå finnes det veldig gode løsninger der ute.

Kan man se konsolideringer i solbransjen?

Dette er et veldig vanskelig spørsmål men den siste tiden så har det vært kø hos mange av selskapene som selger og monterer solcelleanlegg. Veldig mye tyder på at man fortsatt har veldig mye å gå på når det kommer til etterspørsel. Det vi ser er en utvikling hvor stadig flere av strømselskapene kaster seg på solcelle-rushet og kobler seg opp til en aktør. Dette er nok noe vil vi se mer av og man skal ikke se bort i fra at de store strømselskapene kommer til å bli betydelige plattformer for nettopp solcellepaneler, spesielt mot privatmarkedet. Til nå så har de fleste strømselskapene kun benyttet seg av en aktør til dette, dette er ikke bra for verken prisen eller produktet. Vi håper derfor på mer konkurranse på disse plattformene.

Hva tror du vil skje med solcelle-bransjen i 2020?

Ta gjerne kontakt med oss for å gi dine synspunkter, vi ligger å høre flere betraktninger og inkludere forskjellige perspektiver. Hvis du nå ligger god og mett etter julen å ønsker litt morsom lesing så kan vi anbefale våre julespesial om solcellelamper.

Vi ønsker deg et riktig godt og solrikt 2020 🙂