Solcellelamper blir stadig mer populære i Norge, spesielt til hytter som ikke er tilknyttet strømnettet og det er et stadig større utvalg i norske nettbutikker. Solcellepaneler.com er primært en nettside som handler om solcellepaneler men denne julen så fikk vi det for oss å teste en del solcellelamper. Det har seg nemlig slik at ideen bak Solcellepaneler.com ble født på en hytte uten strøm. For å feire et utrolig spennende år så har vi derfor bestemt oss for å velge å se nærmere på den stadig økende trenden som er solcellelamper.

Derfor bestemte vi oss for å bestille en del solcellelamper før jul for å teste og se hvordan de egentlig fungerer. Vi syntes dette er veldig spennende siden dette er forholdsvis billige produkter som lover veldig mye. Vi har derfor laget en komplett guide til deg som ønsker solcellelampe og vi har testet flere produkter

 

Hvor har de det største og beste utvalget av solcellelamper?

Det  finnes veldig mange forskjellige aktører som selger solcellelamper men problemet er at disse gjerne er av variabel kvalitet. Derfor anbefaler vi deg som er på jakt etter solcellelamper av god kvalitet å handle hos nettbutikken til Lampegiganten. Der finner du et stort utvalg av solcellelamper til hage, hytte og hus hus. Det er gode priser, god kvalitet og et veldig stort utvalg.

Hva er en solcellelampe?

En solcellelampe benytter den samme teknologien osm brukes i solcellepaneler. Dette kalles for fotovolkaisk effekt, vi har mer om teknologien og hvordan den brukes på vår underside om solcellepaneler. Kort oppsummert så fanger en solcellelampe energi fra lys og lagrer denne energien i et lite batteri som den kan bruke senere. Der er dermed en lampe som ikke krever at du bytter batterier eller at du kobler den til strøm.

Lampene ser som regel ut som vanlige lamper men har et veldig lite solcellepanel på seg. Panelet er laget krystallinsk silikon Dette er gjerne på toppen eller på sokkelen til lampen. I solcellelamper så bruker man gjerne svært gjerrige lyspærer som ikke krever mye strøm for å lyse.

De aller fleste solcellelamper kommer med en bryter eller en sensor som kontrollerer når den blir slått på. Noen solcellelamper slår seg automatisk på når det blir mørkt og andre lamper må man slå på selv

Nedenfor har vi skrevet om noen av de forskjellige typene solcellelamper som finnes.

 

.Forskjellige typer solcellelamper

Gatelys med solcelle

Det er et stadig større fokus på fornybar energi og energisparing i verden. Derfor har man kommet langt i å utvikle gatelys som bruker solenergi som energikilde. Dette har tidligere vært mest aktuelt i land som ikke har mørketid som Norge. I Norge så har Kristiansand Kommune hatt et vellykket pilot prosjekt med et selskap som heter BTS med gatelys som drives av solenergi. Det finnes i tillegg løsninger for deg som ønsker en gatelampe til innkjøreselen eller parkeringsplassen.

Utendørs solcellelamper

Det blir stadig mer populært å utstyre hagen med lys. Litt av grunnen til at stadig flere får lys i hagen og gjerne mange lys er nettopp at det nå er mulig å kjøpe solcellelamper billig til utendørsbruk. Dette kan være utendørs spotlights, spydlys eller andre typer lamper. Det har kommet et veldig stort utvalg av solcellelamper til utendørs bruk. Disse kommer gjerne med en innebygd sensor som gjør at de blir slått på automatisk når det blir mørkt.

Vegglamper med solcelle

Dette er en av de vanligste formene for solcellelamper du finner. Disse kan brukes på husveggen, hytteveggen eller på uthuset. Her er solcell-teknologien en stor fordel fordi man unngår mye komplisert installasjon. Man kan enkelt bare skru de fast og de lyser.

Flomlys med solcelle

Dette er en type lys som man gjerne ofte legger merke til om man går tur når det er mørkt. Dette er lys man monterer på garasjen, på hyttetunet eller andre steder man ønsker mye lys når det blir mørkt. Disse kommer normalt med bevegelsesensor. Disse er perfekt på plasser hvor man kanskje ikke har strøm tilgjengelig eller hvis man kun ønsker en enkel installasjon.

Leselampe med solcelle

Dette er spesielt akutelt for hytter uten strøm, båter eller i bobiler hvor det er begrenset med tilgang på strøm. Her har det kommet utrolig mange forskjellige løsninger og de kommer i alle forskjellige former. Noen ser ut som kontorlamper og andre kommer i et mer moderne design.

Lanterner med solcelle

Lanterner er portable lys som man kan ta med seg eller henge opp. Hvis man har solcelle på disse så slipper man å tenke på batterier og derfor er disse veldig populære. De passer godt til båten, hytta, hagen eller huset.

Hva er fordelene med solcellelamper?

En solcellelampe har veldig mange fordeler og vi har oppsummert fordelene nedenfor:

  1. Du sparer miljøet ved å bruke fornybar energi til dine lysbehov
  2. Du slipper dyre monteringskostnader
  3. Solcellelamper krever veldig lite vedlikehold
  4. Solcellelamper kommer med smart teknologi som gjør det enkelt å bruke energien mer effektiv

Veldig mange tenker nå sikkert at at lys fra eller til har lite å si på miljøet. Det man ikke skal glemme er at hvis alle erstatter en utelampe eller en annen lampe med en solcellelampe så er det betydelige besparelser. Frem til nå så har lamper med solcelle vært noe som har vært en «gadget». Det vi ser er at etterspørselen etter smarte løsninger øker for privatpersoner og bedrifter. Vi ser blant annet på større næringsbygg som installerer solcellepaneler at de gjerne vurderer andre energibesparende løsninger som f.eks belysning som får energi fra solen.

Hva er viktig når man skal kjøpe lamper med solcelle?

Som nevnt tidligere i dette blogginnlegget så har det vært en enorm vekst innenfor lamper med solceller. Hvis man ser på tallene som Google deler så er det omtrent 30000 nordmenn som hvert år søker etter solcellelamper. Hvis man tar med alle de andre søkeordene så er tallet mye høyere. Når det så stor etterspørsel så får man et stort utvalg av produkter og selvfølgelig kvalitet.

Det kan være fristende å kjøpe svært billige solcellelamper fra en utenlandsk aktør men etter vår research så er ofte dette lamper som har dårlig kvalitet og man har ingen rettigheter som forbruker. Vi anbefaler derfor at man kjøper solcellelamper fra en aktør som har gode tilbakemeldinger og som er kjent for sine gode produkter.

Vi kommer tilbake til dette med materiale i vår test av solcellelamper som du kan lese nedenfor. Man kommer ikke unna at selv mange av lampene som du får kjøpt hos forhandlere i Norge er laget av plast. Dette passer ikke veldig godt med vær og vind alle steder. Heldigvis så har vi et forbrukervern i Norge som gjør at hvis du skulle oppleve at solcellelampen du har kjøpt ikke lever opp til forventningene så kan du reklamere.

Test av solcellelamper

Nå som vi har gått igjennom litt om lampene så er det på tide at vi går tilbake til vår test av solcellelamper. Vi kjøpte solcellelamper fra flere aktører men vi kom frem til at solcellelampene fra den største aktøren på markedet Lampegiganten kom best ut. Vi skal ikke henge ut noen aktører men lampene vi kjøpte fra Lampegiganten holdt definivit det de lovte.

Ettersom vi ikke er noen erfaren tester av produkter så skal vi ikke si at lampene vi har valgt neden er best i test. Eller at vi med sikkerhet kan konkludere med at det ikke finnes bedre alternativer der ute.

Vegglamper

Det var her det opprinnelige behovet for en solcellelampe startet. Hytta hvor lampene er testet har nettopp fått bygget en vei til seg. Det er en liten sti fra parkensplassen til døren på hytta. Den er veldig mørk om vinteren og litt vanskelig å komme til. Derfor var det veldig nødvendig med noen vegglamper her.

Vegglampene fra Lampagiganten var veldig enkle og montere. Når mørket senket seg så lyste de veldig godt, men samtidig ikke så mye at det ble skjenerende for naboer.

Dekorasjonslamper

Inne i hytta så har vi inntil nylig kun brukt parafinlamper og en portabel lyslanterne. Vi kjøpte derfor nok dekorasjonslys fra Lampegiganten. Egentlig så skulle vi gjerne her kjøpt noen litt mer tradisjonelle lys, men ettersom dette var litt spontant så ble det noe som ungene kunne få på rommene sine etter testen.

Disse lysballene ga veldig godt lys og var veldig morsomme. Det er ikke noen lamper som kommer til å være fast inventar hos oss men veldig fint for å få ekstra lys i julen.

Har du noen lamper du ønsker at vi tester?

Vi kommer nok ikke til å lage noe mer innhold rundt solcellelamper, men vi kan gjerne oppdatere vår test av solcellelamper. Så hvis du har en nettbutikk eller er grossist av solcellelamper så må du gjerne ta kontakt med oss så vi kan få testet dine produkter.