Stadig flere bønder vurderer å investere i solcellepaneler på låvetaket.  Vi har tatt en prat med flere aktører i solbransjen som alle sier at stadig flere bønder investerer i solcellepaneler på låven eller fjøset. Selv så merker vi stadig flere besøkende på vår egen underside som omhandler nettopp solcellepaneler til landbruk. De aller fleste henvendelsene vi får inn kommer fra bønder som er lokalisert på østlandet men vi får i tillegg henvendelser fra både vest og nord. 

Felles for dem alle er at de har et låvetak med en virksomhet i låven som krever strømbruk. Motivasjonen for å installere solcelellepaneler på låven er derfor at de ønsker å spare penger og ikke minst forsikre seg mot høye strømpriser. Selv om vi i starten av 2020 har begynt med ganske lave priser på strøm så ser det ut som om strømprisene bare kommer til å fortsette å stige og dette påvirker bønder i form av en høyere kostnad. 

Ettersom det er en økning generelt i markedet så har vi laget en guide til alle bønder som ønsker å solcellepaneler på låvetaket. Vi går igjennom alt du må tenke på og ikke minst hvordan du får til et vellykket solcelleanlegg på din låve. 

FÅ ET UFORPLIKTENDE TILBUD PÅ SOLCELLEPANELER TIL DITT LÅVETAK

Personvern!

Hva må man tenke på før man installerer solcellepanel på låvetaket?

Når man skal investere i solcellepaneler på tak så er man først nødt til å finne ut hvordan man kan få en optimali produksjon av strøm og ikke minst en produskjon som er hensiktsmessig i forhold til det forbruket man har på låven. Det er dermed ikke bare å bestille opp så mange solcellepaneler som man får plass til og begynne å produsere strøm. For å få et lønnsomt solcelleanlegg på låven så er man nødt til å skreddersy solcelleanlegget til bygget og ikke minst forbruket av strøm. 

Hvis du sender inn skjema ovenfor så vil vi hjelpe deg med nettopp dette, helt kostnadsfritt. Da vil vi se på låvetaket ditt for å se på hvilke muligheter du har for å få en optimal produksjon av strøm som passer ditt budsjett og ditt forbruk. Denne prosessen kan gjøres digitalt men vi anbefaler som regel en befaring for å få alle forhold korrrekt. 

 Et annet viktig punkt man må tenke på når man vurderer å installere solcellepaneler på låvetak, det er å vurdere standen på taket. Nå er det ofte veldig mye enklere forhold å montere solcellepaneler på låvetak enn f.eks når man skal montere solcellepaneler på hus. Det er som regel enklere tak og det er sjeldent at standen stopper opp monsteringen av solcellepaneler. Dersom taket er i så dårlig stand at det ikke er mulig å montere solcellepaneler så kan man bytte tak og samtidig få solcellepaner på låvetaket.

Hvor mye koster solcellepaneler på låvetak?

 Det er ikke slik at prisen på solcellepaneler er den samme for hvert eneste låvetak. Man har forskjellige behov, størrelse og ikke minst budsjett. 

Hvis du ønsker å få nøyaktig pris på hvor mye det koster å få solcellepanel på ditt låvetak så kan du bruke vårt skjema ovenfor og du vil kunne få en indikator på pris inkludert montering. 

Hvordan er vedlikeholdskostnaden på et solcelleanlegg til låvetak?

Det er ikke veldig mye kostnader som er tilknyttet til selve solcellepanelene men noen av de elektroniske komponentene må man regne med at krever bytte. 

Solcellepaneler i seg selv kommer med en garanti på over 20 år hos de aller fleste leverandører. Det kan være noe vedlikehold på de og noe kontroll man burde ha siden dette er et elektrisk anlegg. 

 

Kan man få støtte til solcelleanlegg på låvetak?

Hvis du skal installere solcelleanlegg på låvetak så kan du søke om støtte igjennom Innovasjon Norge sitt program. I tillegg til dette så finnes det støtteordninger innenfor EU og andre land som man kan benytte seg av.

 

Hva er fordelene med solcellepaneler på låvetaket? 

For deg som er bonde så er det flere fordeler du kan få når du installerer i et solcelleanlegg. Nedenfor har vi listet opp de 4 viktigste grunnene til at du burde investere i solcellepanel på din låve: 

  1. Du sparer penger
  2. Du sparer miljøet 
  3. Du gjør deg mer attraktiv for dine leverandører 
  4. Du sikrer deg mot høyere strømpriser 

Hvordan velger jeg riktig montør/leverandør av solcellepaneler til mitt låvetak?

Når du skal ha et solcelleanlegg installert på din låve så er det utrolig viktig å velge riktig montø og leverandørr. Dersom du velger feil montør så risikerer du at anlegget blir montert dårlig og at levetiden ikke holder mål. Dette kan ødelegge hele regnestykket ditt.

Det finnes veldig mange montører som leverer solcellepaneler på tak og solcelletakstein. Det finnes dessverre en del «cowboys». For å unngå disse så er det viktig at du velger en aktør som har:

  • Referanser
  • Har alle godkjenninger i orden
  • Lever produkter av god kvalitet med garanti

De siste årene så har det kommet en rekke aktører som har presset prisene nedover som igjen har gjort det at jobben som gjøres har lavere kvalitet. Hvis du er opptatt av kvalitet og at solcelleanlegget skal ha lang levetid så er det smart å ikke nødvendigvis gå for det billigste alternativet. Det betyr selvfølgelig ikke at du skal velge det mest kostbare alternativet.

Hvis du er usikker på om hvem du skal velge så kan du bruke vårt skjema ovenfor. Vi samarbeider kun med aktører som er seriøse, leverer kvalitet og som har gode referanser. De er selvfølgelig konkurransedyktig på pris!

 

Hvordan finansiere solcellepaneler på låvetak? 

De aller fleste som investerer i solcelleanlegg på låven eller andre steder på landbrukseiendommen bruker landbruks-lånet de har. Bankene har gjerne egne «grønne lån» for deg som ønsker å investere i fornybar energi. Det betyr at banken gjerne tar pant i gården men gir deg et ekstra gunstig lån. 

Her anbefaler vi at du tar kontakt med din bank for å høre hvordan du på best mulig vis kan finansiere ditt solcelleanlegg. 

Regjeringens grønne krisepakke lansert – stor skuffelse blant mange

Det siste kvartalet har vært svært dramatisk for veldig mange bedrifter i Norge og dette inkluderer solbransjen. Veldig mange hadde håpet at regjeringen skulle komme med en krisepakke som dekket flere aspekter ved den grønne bransjen. Derfor har Twitter gått veldig...

Amazon satser på solenergi

Amazon har kunngjort at de starter et solcelle-prosjekt i Kina. Anlegget skal ligge i Shandong og forventet produksjon er 128 000 megawatt årlig. Dette er et av 5 solcelleanlegg som Amazon planlegger i verden. De 4 andre solcelleanleggene som Amazon planlegger skal...

Solcellemarkedet i Norge doblet seg på ett år

I en pressemelding fra NVE ble noen svært oppløftende og ikke minst gode tall servert. På ett år så har solcelleamarkedet i Norge doblet seg. Veksten er primært drevet av solcelleanlegg til næringsbygg som stod for 65 % veksten og de resterende 35 % kommet fra hus og...

Drammen stasjon blir den første togstasjonen i Norge med solcelleanlegg

BaneNor har begynt planleggingen av det som kommer til å bli Norges første togstasjon med solcelleanlegg. Ifølge pressemeldingen så planlegger BaneNor et solcelleanlegg på hele 4500 kvm på Drammen  Stasjon.  Solcelleanlegget skal være en del av et eget strømnett som...

Våre erfaringer med Tibber

Etter fjorårets ekstremt høye strømpriser så var det på sin plass å prøve å redusere kostnaden på strømmen vi forbruker. Når vi gjorde litt undersøkelser på de forskjellige leverandørene av strøm-avtaler så var det en aktør som skilte seg spesielt ut. Dette er et...

EU skal pumpe penger inn i fornybar energi – bør Norge gjøre det samme?

Vi er bare noen uker inn i det som kanskje er den største krisen verden har sett i nyere tid. Aksjemarkedet har stort sett gått i bunnen og oljeprisen er historisk lav. Store deler av Europa er i "lockdown" og nå jobbes det på spreng for å komme med økonomiske...

Hvorfor ikke bruke tiden til noe positivt?

Denne våren ble alt annet enn forventet. Vi i Solcellepaneler.com hadde forbredt oss på en svært travel vår og nylig fått inn nye samarbeidspartnere som skulle gjøre det mulig for oss å dekke hele Norge. Det klarte vi og det er vi utrolig stolte av. Nå kan du få...

ENOVA forlenger støtten

ENOVA har nå valgt å utsette kuttet i støtten til solcelle-tiltak til 01.07. Dette gjør at man kan spare det som tilsvarer en natt i tretopp-hytte eller kanskje noen flasker god vin på å investere i solcellepaneler nå. Det betyr at vi med sikkerhet kan si at etter...

Solcelle-boomen i USA truet av COVID19

2020 skulle bli et rekordår for amerikanske solcelle-selskaper. Vi har tidligere skrevet om store prosjekter i USA som hadde fått støtte og veksten i bransjen var regnet til rundt 47%. AlJazeera publiserte i dag en artikkel som forteller at covid19 kan stoppe veksten....

Hva er normal størrelse på et solcellepanel?

Et solcellepanel har en normal størrelse på 1,7 x 1 meter. Dette er en standard størrelse men hvis man f.eks har et hus med et spesielt design på taket eller kanskje et næringsbygg man prosjekterer et solcelleanlegg på så kan man få størrelsen tilpasset. På...