Det har vært en veldig tøff start på året for alle som er avhengig av leverandører i Kina. Corona-viruset har satt en demper på alt av transport ut i fra Kina og dette betyr problemer for norske leverandører av solcellepaneler som har ordre i vente. Akkurat nå er det ingen forskjell for norske leverandører ettersom det er kinesisk nyttår og det skjer hvert år. Nå er ferien forlenget og hvis smitten fortsetter å spre seg så kan dette påvirke leveranser av solcellepaneler.

Akkurat nå er hele den sør østre delen av Kina i pause-modus når det kommer til produksjon på fabrikker. Det er strenge restriksjoner og det er mulig at dette blir strekt ennå lenger ut både februar og mars i følge den anerkjente nettavisen GreentechMedia.com.

Corona-viruset har spesielt rammet solcelle-produsentene i Jiangsu, Zhejiang and Anhui. Veldig mange av arbeiderne bor i byer hvor det nå er karantene og arbeiderne kommer seg dermed ikke på jobb. Her har flere store produsenter av solcellepaneler som f.eks Trina, Hanwha Q Cells, JA Solar and Enphase fabrikker. Dersom restriksjonene fortsetter og smitten brer seg så er det ventet at det kan påvirke produksjonen i de neste månedene.

Det er ikke forventet at produksjoenen i områdene som er rammet vil bli tatt opp igjen før tidliglist 09.02.2020. Dersom det ikke kommer noe utvikling i form av medisiner og smitten brer seg så kan det gå helt mot april før produksjonen blir tatt opp igjen ifølge en ekspert som GreenTechMedia har snakket med.

Hvordan vil dette påvirke leveringen av solcellepaneler til Norge?

Det er vanskelig å si hvordan dette vil påvirke leveringer av solceller til Norge. Flere av produsentene har fabrikker flere steder og i tillegg så har de et stort ordre-reserve. De har alle vært forberedt på nyttårs-feiringen. Derfor vil det forløpig ha minimale påvirkninger på leveranser av solcellepaneler til Norge.

Dersom det skulle strekke seg ut mot mars så kan det få store konsekvener men de blir nok ikke synlige før nærmere mai-måned. Så om du har bestilt solcellepaneler til ditt næringsbygg eller annet prosjekt så vil nok disse komme i tide.

Heldigvis så er kinesiske selskaper veldig løsningsorientert og man skal ikke se bort i fra at de kan flytte produksjonen ganske raskt til områder som ikke er rammet. Hvis tilgangen på paneler skulle bli lav så vil prisen på solcellepaneler i et kortsiktig perspektiv kunne stige.

Hvis du planlegger å kjøpe solcellepaneler i nærmeste fremtid så kan det være lurt å bestille nå. Da bør du sikre deg av leverandøren får disse inn på lager og at de har tilgang til solcellepaneler.