Veldig mange lurer på hvordan installasjonen av solcellepaneler foregår og ikke minst hva det innebærer. Derfor har vi laget en 7-trinns guide som forklarer prosessen med å installere og montere solcellepaneler. Dette er den typiske beskrivelsen av montering og installasjon på solcellepaneler til hus.

Dette er prosessen etter at man har bestemt seg for løsning. Vi anbefaler at alle som vurderer solcellepaneler på tak får en vurdering av takets tilstand først. I noen få tilfeller så kan det være smart å legge solcellepaneler på taket i forbindelse med at man gjør en rehablitering.

Husk at dette er ikke noe jobb du burde gjøre selv. Dette er en jobb for profesjonelle. Om du ønsker en billigere kostnad så kan du sjekke med montøren om det er noen ting du kan gjøre selv. Eneste unntaket er hvis du skal montere et enkelt solcellepanel som er tilknyttet et batteri som man gjerne har på hytter så kan du montere selv.

solcellepaneler.com

Montering av stilas og sikring.

I Norge så er det utrolig viktig at man sikkerhet og HMS på alvor. Derfor er det utrolig viktig å velge en leverandør av solcellepanel som har alle sertifiseringer og som følger alle lover. For å bli en solcellemontør så må man ha en del sertifiseringer og kurs.

Før man kan montere så må man ha opp stilaser og/eller eventuelle sikringer. Hvordan man sikrer monterings-området avhenger av flere faktorer.

Klargjør fester til rammen

Hver tak-konstruksjon er forskjellig og det kan være med på å bestemme hvordan typer fester man bruker. På takstein så monteres solcellepanelene på lektene under taksteinen og hvis man har tak som f.eks takpapp så brukes noen skinner.

Dette er det første man gjør når man begynner installasjonen av solcellepaneler.

Fest rammen til solcellepanelene

Når man har fått opp festene så skal man sette på aluminiums-rammen som man skal feste solcellepanelene i .

Solcellepaneler festes til rammen

Etter at rammen er på plass så må man montere solcellepanelene til rammen. Man festet de gjerne litt løst før man har fått på plass alle hvor man strammer de skikkelig til.

Kobling til inverter

Når solcellepanelene er på plass så er det viktig å få disse koblet til inverteren. De aller fleste solcellepaneler kommer med ledninger så det man egentlig trenger å gjøre er koble disse til inverteren.

Solcellepaneler kobles til resten av systemet

Nå som alt er på plass så skal man koble inverteren til systemet. Da er det viktig at strømmen er slått av. Man vil også montere her en enhet som viser produksjonen av strøm.

Test solcellepanelene

Før du lar montøren stikke av til neste installasjon så er det utrolig viktig at du får testet at alt fungerer som det skal. Man skrur på strømmen og ser at alt fungerer som det skal.