Nå som vi går i usikre tider så er en av de største bekymringene til veldig mange som ønsker solcellepaneler på taket hvordan de skal finansiere solcellepanelene. I Norge så har solcellepaneler stort sett blitt finansiert med boliglån ettersom mange nordmenn har opplevd en prisvekst på boligene sine som har gjort det mulig å bake solcelleanlegget inn i boliglånet.

Det er fortsatt veldig tidlig å si hvordan boligprisene vil bevege seg over de neste årene men om det skulle bli en nedgang så vil tilgangen til ledig kapital i boligene bli vanskeligere å realisere. Da har man i utgangspunktet noen forskjellige muligheter. Vi har skrevet et eget blogginnlegg om hvordan du kan låne penger til solcellepaneler men et alternativ som ikke mange tenker på er leasing av solcellepaneler.

På grunn av at det ikke har vært noe særlig behov for en alternativ måte å finansiere solcellepaneler på så har ikke leasing vært noe som noen aktør i Norge har lansert. Dette vil nok endre seg nå hvis vi går inn i en tid hvor man trenger likviditet.

Hvordan fungerer leasing av solcelleanlegg?

Leasing av solcellepaneler fungerer akkurat på samme måte som leasing av en bil. Du leaser solcellepanelene fra en aktør, dette kan være en bank eller det kan være leverandøren direkte. Som regel så er dette et partnerskap med en bank. Det betyr at man kredittsjekkes når man bestiller solcellepanelene og man signerer en avtale.

Deretter så betaler man et månedlig beløp som er å anse som «leien» av solcelleanlegget. Du får selvfølgelig strømmen som dine solcellepaneler produserer. En leasingavtale gjelder gjerne for hele levetiden til solcelleanlegget om ikke annet er bestemt. Når leasingperioden er over så får man gjerne valget om man ønsker å kjøpe solcellepanelene selv.

Finnes det noen selskaper som tilbyr leasing av solcellepaneler i Norge?

Nei, det er forløpig ingen aktører som gjør dette i Norge ennå. Grunnen til dette er at nordmenn har god økonomi og som nevnt i innledningen så har man stort sett finansiert solcellepaneler igjennom boliglån og noen få velger et usikret lån.

Det er helt sikkert bare et spørsmål om tid før dette kommer til Norge og da vil det nok bli en hel del forskjellige aktører som tilbyr dette. I utlandet så har adopsjonen av solcellepanel til hus i stor grad blitt drevet av nettopp leasing av solcellepaneler.