Vi går snart nå mot våren og flere nordmenn har tilbringt vinteren på sine hytter. Selv om stadig flere nordmenn har det man betegner som villahytter så finnes det fortsatt et høyt antall hytter som ikke er tilknyttet strømnettet. Grunnen til at man ikke har koblet hytta til strømnettet kan være at den ligger langt vekk fra infrastruktur eller det kan være et kostnadsspørsmål. Veldig mange hytter som ikke har strøm er gjerne eldre hytter som alle har til felles at de er ganske kalde når man kommer opp.

Det mange ikke vet er at det faktisk er mulig å komme opp til en lunk eller varm hytte dersom man har solcellepaneler på hytta. I dette blogginnlegget skal vi gå litt nærmere inn på hvordan du kan få det man kaller «Ring Hytta Varm» med solcellepaneler:

  • Hvordan fungerer «Ring Hytta varm» med solcellepaneler 
  • Hvor mye koster «Ring Hytta Varm» med solcellepaneler?
  • Lager ovnen lukt?
  • Hva må man huske på når man installerer «Ring Hytta Varm»  

 

Hvordan fungerer «Ring Hytta Varm» med solcellepaneler?

Når man skal ha en løsning for å ringe hytten varm så er man avhengig av noen forskjellige komponenter. Du trenger et solcellepanel eller flere. Så trenger du en stor batteribank, en inverter som gir 230v. Til slutt så trenger du en ovn som er koblet på mobilnettet. 

Ovnen du kobler på er gjerne en parafinovn eller en som går på diesel. Det finnes flere forskjellige varianter her. Noen er store ovnen som monters fast med en tank som er gravd ned. Andre er flyttbare ovnen mer en dagtank. 

Fordelen med ovner som har stor tank er at du kan varme hytta godt opp i temperatur og over lenger tid enn en mindre ovn. De mindre ovnene har gjerne opptil 20 timer oppvarming på en tank. 

Ovnene fungerer slik at du sender en tekstmelding til ovnen om at du ønsker at den skal slå seg på. Du kan sende en tekstmelding til ovnen når du ønsker at den skal slå seg av. På svarene du får fra ovnen så vil du få beskjed om hvor mange grader det er og hvordan batterikapasiteten er på batteribanken din. 

 

Hvor mye koster «Ring Hytta varm» med solcellepaneler?

Prisen på solcelleanlegget som driver dette med inverter, starter gjerne på rundt 20000,- kroner. Det er gjerne batteribanken man velger som koster mest penger her. Ettersom batteriteknologien stadig blir bedre så velger stadig flere større batteribanker.

En flyttbarn ovn koster rundt 15000,- alene men hvis man skal ha en større ovn så koster dette gjerne mellom 25000-50000,-. Det er dermed en større kostnad for å få en større ovn men man vil gjerne få en bedre oppvarming her.

I tillegg til dette så har du en kostnad på selve «Ring Hytta Varm» som koster deg rundt 1000,- kroner i året. Det finnes noen forskjellige leverandører på nettopp dette.

Lager ovnene noe lukt? 

Frittstående ovner kan lage noe lukt i det man starter de og slår de av. På disse så har man gjerne ikke noe utlufting så da kan det komme noe parafin-dunst. Hvis man ikke ønsker mye lukt så er det anbefalt å bruke en ren parafin, disse lukter mindre. Hvis man flytter mye på den så kan det komme noe duft søl inne i ovnen.

På større ovnen så kommer disse gjerne med egen utluftning. Det betyr at du omtrent ikke har noe lukt i det hele tatt.

 

Kan man montere «Ring Hytta Varm» selv og hva må jeg huske på?

Ja, du kan montere disse selv. Det krever ikke veldig mye kunnskap å montere opp en slik løsning. Det som er viktig er at man har riktig dimensjoner og at man følger bruksanvisningen nøye.

Det er en C02-varsler i ovnene. Dersom man ikke har god utlufting så kan man risikere at ovnen slår seg av. Om man ikke har en laftet tømmerhytte so gjerne trekker litt så er det derfor anbefalt at man monterer en ventil. 

Når man kjøper ovnen så er det viktig at denne er riktig innstilt på hvor høyt over havet hytta ligger. Dette er viktig for at ovnen skal fungere optimalt. 

Kan jeg få hjelp til å montere «Ring Hytta Varm»?

De aller fleste elektrikere kan montere opp alt du trenger og sette din ovn rktig opp. Det kan være kostbart med elektrikere. Vi vet at flere hyttebutikker har egne kontakter når det kommer til montering av slike løsninger. Man kan gjøre dette selv men vi vet at flere gjør feil her som påvirker hvor godt produktet fungerer.