På østlandet har vi nordmenn hytter men lenger vest og nord så har vi naust. Dette er små hus som ligger ved sjøen og de har gjerne begrenset med fasiliteter. Med et lite solcelleanlegg så kan du få nok strøm til å lade telefonen, god belysning og kanskje en god varmeovn som du kan «ringe varm». 

Nå begynner naustene å bli mer fritidsboliger enn faktiske «båthus» som de var i gamle dager. Det betyr at man gjerne får noen behover som f.eks lyd, lading og kanskje som nevnt ovenfor litt oppvarming. I denne guiden forteller vi deg hva du må tenke på før du investerer i solcellepaneler til ditt naust. 

 

FÅ ET UFORPLIKTENDE TILBUD PÅ SOLCELLEPANELER TIL DITT NAUST

Personvern!

Hva må man tenke på før man installerer solcellepanel på sitt naust?

For å få et vellykket solcelleanlegg på et naust så er du nødt til å velge riktig løsning og riktig dimensjon for ditt bruk. En vanlig tabbe som mange gjør er at de velger et solcelleanlegg som er underdimensjonert eller at man velger et solcelleanlegg som overdimensjonert. 

Hvis man velger et solcelleanlegg til sitt naust som er underdimensjonert så vil man få problemer med å få nok strøm til tingene man ønsker å ha strøm til. 

Dersom man velger et solcelleanlegg som er overdimensjonert så vil man få en mye høyere kostnad enn nødvendig. Da vil det være vanskelig å få det til å bli en lønnsom investering med tanke på kostnad/nytte. 

Stadig flere som installerer solcellepaneler på hytter og naust velger å investere i større solcelleanlegg hvor man selger overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet. Dette koster litt mer enn et vanlig lite enkelt solcelleanlegg men det blir mye mer lønnsomt over tid. Da kan man i tillegg få støtte fra ENOVA som gjør det hele mye mer lønnsomt. Baksiden her er at man må ut med en større sum i investering. 

På noen naust så vil det ikke være hensiktigmessig med solcellepaneler som er tilknyttet strømnettet. Grunnen er at infrastrukturen som kreves ofte ikke er på plass. 

Hvordan velger jeg riktig type solcelleanlegg til mitt naust?

De aller fleste velger å installere vanlige solcellepaneler på sine tak. Grunnen til det er at det er billig og ikke minst lettere å montere enn andre alternativer. På naust så er det gjerne mest vanlig med enkle solcellepaneler på en solrik vegg eller på taket. Selv om vi ser at stadig flere velger nettopp større løsninger. Fordelen med å velge solcellepaneler som er tilknyttet strømnettet er at du kan tjene penger på strømmen du produserer. 

 Teknologien har kommet langt når det kommer til vanlige solcellepaneler og kostnadene synker. Dette er til stor forskjell fra solcelletakstein som fortsatt er under utvikling og vi vet at flere kunder i Norge har hatt problemer med sine leveranser.

Med tiden så kommer sikkert stadig flere til å velge solcelletakstein på taket istedenfor vanlige solcellepanel. Det er flere spennende aktører på markedet hvor kanskje Tesla sin solcelletakstein er mest kjent. 

Hvis du ønsker å lese mer om hvordan du velger riktig solcelle-løsning for ditt tak så kan du lese mer på vår underside som vi har dedikert til solcellepanel på hus.

Hva koster det for solcellepaneler til naust?

For et enkelt solcellepanel med batterier så starter gjerne prisen på rundt 10000,- men de aller fleste velger en løsning med invester. Da blir prisen gjerne mellom 20000,- til 30000,- inkludert batterier. 

Om du skal ha solcellepaneler som er tilknyttet strømnettet så starter dette gjerne på 48000,- men gjennomsnittet ligger gjerne litt høyere. 

 

Hvor mye strøm kan et naust produsere? 

Det er flere faktorer som spiller inn på hvilken produksjon du kan forvente deg av et naust med solcellepaneler. Det kommer ann på hvilken størrelse du har på solcelleanlegget, om naustet ditt har mye sol og hvor i Norge naustet ditt ligger. 

Hvis du vurderer å installere solcellepaneler med tilknytning til strømnettet så kan din montør hjelpe deg med å regne ut hvor mye strøm du kan forvente i produksjon. 

Dersom du planlegger å lagre strøm i batterier så vil det i de aller fleste tilfeller være batterikapasiteten som begrenser deg. I mørkere tider med et heftig forbruk så kan det være at man bruker mer enn man produserer, derfor er det utrolig viktig å velge riktig batteripakke. 

Hvordan velger jeg riktig montør/leverandør av solcellepaneler?

Hvis du velger en enkel løsning til ditt naust hvor det kun er batterier så velger de aller fleste å montere selv. Dette er ikke veldig vanskelig men det kan være vanskelig å få et skikkelig godt resultat. Derfor anbefaler vi at hvis du skal ha solcellepaneler på ditt naust at du bruker en fagperson når du skal koble dette opp. Hvis man gjør feil når man kobler opp solcelleanlegget så kan man risikere at det går utvoer levetiden til solcelleanlegget eller at det hindrer optimal funksjon. 

Hvis du skal velge et solcelleanlegg som er tilknyttet strømnettet eller du ønsker en profesjonelt utført installasjon så må du velge en riktig montør og leverandør. D et finnes veldig mange montører som leverer solcellepaneler på tak og solcelletakstein. Det finnes dessverre en del «cowboys». For å unngå disse så er det viktig at du velger en aktør som har:

  • Referanser 
  • Har alle godkjenninger i orden 
  • Lever produkter av god kvalitet med garanti

De siste årene så har det kommet en rekke aktører som har presset prisene nedover som igjen har gjort det at jobben som gjøres har lavere kvalitet. Hvis du er opptatt av kvalitet og at solcelleanlegget skal ha lang levetid så er det smart å ikke nødvendigvis gå for det billigste alternativet. Det betyr selvfølgelig ikke at du skal velge det mest kostbare alternativet. 

Hvis du er usikker på om hvem du skal velge så kan du bruke vårt skjema ovenfor. Vi samarbeider kun med aktører som er seriøse, leverer kvalitet og som har gode referanser.