Den 20.05.2020 kunngjorde Otovo at de har lansert en ny type solcellepaneler som de har kalt for «Performance paneler». Otovo er en markedsplass som setter deg i kontakt med montører og leverer hardware, vi har skrevet litt mer om Otovo her. Dette skal være solcellepaneler av beste sorten og fra øverste hylle. Fra før har Otovo to andre typer solcellepaneler som de kaller for standard og premium. Performance-panelene skal være laget i samarbeid med SunPower. SunPower er et amerikansk selskap med utspring fra en lab på Stanford Univeristy på midten av 80-tallet. Selskapet har vært aktivt i mer enn 35 år og er en ledende aktør på solcellepaneler i USA. Sunpower sin største majoritetseier er det franske oljeselskapet Total. Total har kjøpt seg opp i både aksjer og obligasjoner i selskapet igjennom Total og Total Solar.

Sunpower har utviklet og patentert sitt eget solcelleprodukt Maxeon. Maxeon-serien av solcellepaneler er en høyeffektivt serie av solcellepanel som skal være mer effektivt enn normale solcellepaneler. Maxeon 3 som er solcellepanelet fra Sunpower ser det nyeste og mest effektive solcellepanelet på det europeiske markedet. Maxeon 3 er selve flaggskipet til SunPower. Dette er deres hovedprodukt. Det skal ifølge Sunpower kunne holde i 40 år være mer effektive enn tradisjonelle solcellepaneler.

Her en screenshot fra SunPower som samarbeider med Otovo med sine «Performance» paneler.

Slik vi tolket blogginnlegget til Otovo hvor de presenterer performance panalene sine så er dette nettopp Sunpower sitt Maxeon 3 som ligger til grunn for disse performance solcellepanelene. Otovo selv beskriver i blogginnlegget at dette er solcellepanelene for deg som ønsker det beste.

Hva er spesielt med performance panelene til Otovo?

Det kan være veldig vanskelig for personer uten kompetanse og vurdere forskjellene på de forskjellige solcelleproduktene. Nedenfor har vi derfor oppsummert hva som faktisk skiller disse panelene fra konkurrende produkter på markedet i dag:

  • Panelene kommer med en standardgarantti på 25 år på hardware. Det spesielle er at panelene kommer med en garanti for produksjon (ytelse) på 25 år, dette er den beste garantien som finnes på markedet.
  • Opptil 12 % mer effektive enn hvis du kjøper tilsvarende solcellepaneler fra andre aktører
  • Leveres med den fremste teknologien som er tilgjengelige for privatpersoner

Dette er i praksis disse punktene som er viktige når man skal skille disse performance panelene fra andre paneler. Performance-panelene kommer selvfølgelig med en høyere pris enn på ordinære solcellepaneler. Hvis vi skal sammenligne disse med ordinære solcellepaneler hos Otovo selv så skiller det hele 70000,- kroner inkludert hardware på performance paneler og vanlige solcellepaneler. På premium-panelene så er forskjellen på 18873,-

På lokasjonen vi testet så hadde ordinære solcellepaneler en nedbetalingstid på litt under 7 år hvis vi legger til grunn produksjonen som Otovo har kalkulert seg til. Performance panelene har en nedbetalingstid på like under 10 år. Hvis vi ser på premium-panelene som Otovo tilbyr så er det en nedbetalingstid på like over 7 år. Her kan det selvfølgelig være noen forskjeller basert på hvert eneste case.

Hvis man ser over flere år så kan nok performance-panelene gjøre det bedre ettersom de kommer med en svært gunstig garanti på ytelse og skal holde seg bedre enn andre solcellepaneler. Det er fortsatt vanskelig å definere dette men etterhvert som årene går så vil man nok få se fasiten her.

Hva sier andre om Maxeon 3 fra Sunpower?

Vi liker alltid å sjekke hva andre sier om et produkt eller en tjeneste. Hvis vi ser på anmeldelser av Sunpower og produktene fra Sunpower så er det helt upåklagelig. Det renner over av gode anmeldelser og ikke minst omtaler av produktene fra Sunpower.

Hvem passer disse panelene for?

Dette er panelene for deg som ønsker å ha «siste skrik» innenfor solceller. Hvis du ser på det i et rent øknomisk perspektiv så vil det nok være flere andre alternativer hos Otovo og andre aktører som kan være like bra. Med kostnadene som premium-panelene kommer med så kan du f.eks vurdere solcelletakstein eller andre gode løsninger. Når det kommer til de tekniske spesifikasjonene så er dette kanskje det beste du kan oppdrive på det private markedet og for noen så vil dette være et veldig godt produkt.