Stadig flere nordmenn må kjøpe seg elbillader etter å ha kjøpt seg en elbil. Det kommer stadig nye elbilladere på markedet og det kan være vanskelig å navigere seg i jungelen av elbilladere. Derfor har vi tatt en nærmere kikk på hva som finnes der ute av ladere og hva som kan passe deg best. 

Veldig mange vil nok undre seg om hvorfor vi i Solcellepaneler.com velger å skrive om elbil ladere og grunnen til det er at vi opplever at det er omtrent de samme kundene som er interessert i solcellepaneler og ikke minst at vi ser et behov for mer informasjon rundt ladere til elbil. 

I våres guide vil du finne følgende punkter, du kan enkelt klikk på hvert punkt for å gå direkte: 

Hva er en elbilader? 

Følger det med lader når man kjøper elbil? 

Trenger jeg en hjemmeladestasjon til elbilen? 

Hvilke elbilladere finnes på markedet? 

Hvilken elbil lader er best i test? 

Hvor mye koster en elbilalder? 

Ofte stilte spørsmål om elbil ladere? 

Hvis du skulle ha noen spørsmål utover dette så vil vi gjerne at du kontakter oss på kontakt@solcellepaneler.com. Vi sitter ikke alltid med alle svarene selv men vil etterstrebe å hjelpe deg med å få svar på spørmålet ditt. 

Ønsker du å kjøpe lader som har god design, enkel i bruk og lav pris?

Ladeboksen fra Charge AMPs er helt i verdenklasse på lading av din bil og design. Den er utviklet av kritikerroste Charge Amps. Charge Amps er et svensk selskap som har samarbeid med Koenigsegg og som raskt har blitt ledende i Sverige på elbilladere. Ladeboksen har et design som vi mener er kanskje det beste. I tillegg så følger det med eget uttak som gjør at du kan lade både elbil og elsykkel.

Pris 9990,-

Du kjøper den hos Kjell og CO! Enkelt og greit!

 

Hva er en elbil lader? 

Noen ting trenger man ikke alltid å forklare men en elbil lader er en lader som gir strøm til bilen. Elbilen lagrer denne strømmen på et batteri som gir deg rekkevidde når du kjører med din bil. På mange måter så kan det å lade bilen sammenlignes med å fylle bensin eller diesel på bilen. 

Følger det med lader når man kjøper elbil? 

Alle elbiler som selges i Norge kommer med en lader. Dette en lader som i Norge blir betegnet som en nødlader. Den kan du putte rett i kontakten og på nyere biler tar det omtrent 11 timer før bilen er fulladet. Det er ikke anbefalt å bruke nødlader når man lader elbiler i Norge. Dette er fordi at DSB har kommet med noen ganske klare retningslinjer for deg som skal lade elbilen. Regelverket er laget med tanke på belastnings av strømnettet, brannfare og for å ikke ødelegge eletriske anlegg. 

Trenger jeg en hjemmelader til elbilen?

I bakgrunn av retningslinjene til DSB så er det anbefalt at om du skaffer deg en hjemmelader/ladestasjon til elbilen din. Dette er i praksis en elbillader som står permanent montert i huset ditt.  Det finnes veldig mange forskjellige løsninger her. Den må monteres av autorisert installatør (elektriker) slik at man får en ladestasjon som er riktig dimensjonert så man ikke får problemer med brann, skader på elektrisk anlegg eller på bilens elektronikk. 

Tar en elbil lader mye plass?

Nei, den tar ikke mye plass. De aller fleste elbil ladere som er det vi kaller hjemmelader er en liten boks på veggen med en kabel som den henger i. Den tar veldig liten plass og er heller ikke veldig sjenerede. 

De kommer i veldig forskjellig design og de kommer i forskjellig farger. Det betyr at sjansen er stor for at du finner en elbil lader som passer perfekt til ditt hus og din smak. 

 

Hva koster en elbillader?

En elbillader koster fra rundt 7000,- kroner og oppover. I tillegg så kommer montering av elbillader som ligger på mellom 5000,- og 8000,- kroner. Det betyr at man havner på omtrent 15000,- for montering og installasjon av elbillader. Enkelte ladere har egne avtaler og da kan man få montering + lader for rundt 13000,-. 

Test av elbillader 2021 – best i test 

Det finnes svært få tester av elbilladere og vi hadde gjerne sett at det var noen tester som var gjort i Norge med tanke på klima og ikke minst når det kommer til hvordan «setup» man trenger i Norge. Testen som det refereres til av de aller fleste er en test som ble gjort av ADAC i 2018. Denne ble så gjenngitt av flere mediumer og flere bruker denne fortsatt som en referanse når det kommer til test av ladere og test av hjemmeladere. 

Testen til ADAC tok for seg noen av de mest populære elbilene på det tidspunktet og det var: 

  • Hyundai IONIQ (2018)
  • Nissan Leaf I (2012)
  • Nissan Leaf II (2018)
  • Renault ZOE II (2018)
  • VW e-Golf (2018)
  • BMW i3 (2014)
  • Opel Ampera-e (2017)
  • Renault ZOE I (2015)
  • TESLA Model S 75 (2014)

Testen av hjemmeladerne scoret hver på sikkerhet (40%), pålitelighet (40%) og brukervennlighet (20 %). De ble ikke målt opp mot hverandre men fikk enten veldig god, god, tilstrekkelig eller at de ikke fikk noe på bakgrunn av sikkerhetsfeil. Vinnerne av testen ble henholdsvis ABL og Keba. 

 Siden den tid så har det skjedd veldig mye på hjemmelading og utviklingen ser ut til å gå veldig raskt. Med elbiler som stadig får bedre batterier og en økende etterspørsel så har teknologien virkerlig tatt fart. Vi har derfor ingen god norsk test av ladere til elbiller eller til hjemmeladere. Dette er veldig synd da det i etterkant av denne har kommet flere gode alternativer på banen og ikke minst noen norske aktører som f.eks Easee. Det har vært veldig interessant å se om f.eks Easee hadde nådd opp i testen. 

Vi lanserer ny nettside og ny tjeneste for leverandører!

Den 01.10.2021 gjør vi helt om på Solcellepaneler.com. Vi vil ikke lenger ta i mot leads men heller sende de videre til alle de flotte montørene og leverandørene rundt i landet. Vi har laget en unik søkemotor som enkelt lar deg matche med den nærmeste leverandøren i...

Stadig flere aktører tilbyr salg og montering av solcellepaneler

Når vi startet opp Solcellepaneler.com så var markedet preget av noen få store aktører. Over det siste året så har vi sett at det har kommet opp mange forskjellige leverandører av solcelleanlegg. Noen satser på solcellepanel til hus og andre satser på solcelleanlegg...

Fremtiden til solcellepaneler.com

Solcellepaneler.com blir nå fornyet og vi forventer en ny spennende nettsiden innenfor kort tid. Vi vil fokusere mer på det å finne montører og lage et godt system.

Hvordan selge strøm som du har produsert med solcellepanel?

For å kunne selge strømmen du produserer så må du bli plusskunde. Når man er plusskunde så tegner man en avtale med et strømselskap for salg av strømmen. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du finner den beste plusskunde-avtalen.  Det er forholdsvis enkelt...

5 populære soldrevne dingser ethvert hjem burde bruke

Overgangen til en mer bærekraftig livsstil er ikke bare ønskelig: Det er obligatorisk for ressursene på planeten vår. Og denne tankegangen gjelder også gjennom bruk av fornybare energikilder, som solenergi. Verdens energibehov vokser stadig, så vi må øke både...

Monter solcellepanel på kolonihagehuset ditt

Har du en kolonihage og elsker å være omgitt av grønne omgivelser og bærekraftige løsninger? Kanskje du liker å tenke nytt og annerledes? Fremover vil det stilles større krav til hvordan vi får innført mer miljøvennlige tiltak, både for enkeltpersoner i hverdagen og...

Revidert nasjonalbudsjett med gledelig nytt

Det er bare noen få dager siden vi publiserte en artikkel om valget 2021 og derfor var overraskelsen stor når vi så at det nettopp har lekket ut noe fra revidert nasjonal budsjett. Det er foreslått å fjerne elavgift for borettslag som ønsker solcellepanel. Dette er...

Hva vil stortingsvalget 2021 ha å si for solcellepaneler?

2021 er et spesielt år, ikke bare på grunn av covid19 men fordi det er stortingsvalg. Det er fortsatt likevel fortsatt veldig sparsommelig med informasjon rundt hvordan de forskjellige partiene stiller seg til klimatiltak som solcellepaneler. Det er flere spørsmål som...

Burde man kjøpe eller lease solcellepaneler?

Det skjer veldig mye på solcellemarkedet og de forskjellige aktørene lanserer stadig nye produkter. Det virker egentlig som om solcellemarkedet henger litt etter i Norge hvis vi sammenligner med andre land. I England og USA har leasing av solcellepaneler virkelig tatt...

Er solcellepanel miljøvennelig?

En stor motivajson for mange av de som velger å installere solcellepanel på sine hus og solcelleanlegg på næringsbygg er miljøet. Det korte svaret er at ja, solcellepanel er miljøvennlige men kun hvis du velger utstyr fra seriøse produsenter....

Hvilke elbilladere finnes på det norske markedet?

Norge har en av verdens største flåte av privateide elbiler sammenlignet med befolkningen. Det kommer av en ganske agressiv politikk som har gjort det svært gunstig for nordmenn å kjøpe elbil. Dette har gjort sitt til at vi har fått flere elbilladere på det norske markedet og det kommer stadig flere. Nedenfor har vi oppsummert noen av de mest populære elbilladerne på markedet.

Hvis du ønsker å kjøpe en elbillader så kan vi anbefale deg å sjekke ut utvalget til Elektroimportøren som er annonsør hos oss. Der kan du bestille elbillader med eller uten montering. Sjekk utvalget til dem her!

Easee

Easee er en norsk utviklet og eid hjemmelader for elbiler. De har på få år tatt Norge med storm og det er det flere grunner til. De samarbeider blant annet med Tibber og lar deg lade bilen smart med lavest mulig kostnad. Easee har et utmerket design og er svært rimelig inkludert montering hvis man sammenligner med flere andre. Prisen på Easee ligger på rundt 16000,- inkludert montering.

EVlink fra Schneider

Dette er en hjemmelader som har fått veldig mange gode omtaler og som ser veldig bra ut. Den kommer i forskjellige størrelser og forskjellige løsninger som er avhengig av hvilke behov du har.

Keba

Keba som kom veldig godt ut i testen som ble gjort av elbilladere i 2018 er en populær elbillader i Norge. Designmessig er den kanskje ikke så spennende men Keba er kjent for god kvalitet og er å finne flere steder i Norge.

Erange fra ABL

E-range er en serie elbilladere fra ABL som kom best ut i testen av hjemmeladere i 2018. På siden sin hevder de å være «Norges mest solge ladestasjon». Den kommer i noen forskjellige varianter men prisen lot seg ikke finne når vi leita rundt på nettet. Denne kan kun kjøpes igjennom elektro-butikker.

Hvor kan jeg kjøpe elbillader?

I Norge så har vi strenge krav og retningslinjer fra DSB når det kommer til elbiler og lading. Hvis du kjøper ny bil så vil du derfor ofte få et tilbud om hjemmelader (elbillader) når du kjøper bilen. Dersom du ikke ønsker å kjøpe igjennom bilforhandler så kan du bestille igjennom din lokale elektriker. Disse har gjerne avtale med flere av leverandørene av dette. 

Vi tok en rask liten ringerunde til forskjellige tilbydere av elbilladere og fant ut at det kan faktisk være litt å spare på ringe litt rundt for å sjekke priser. Den største variasjonen på pris var 2000,- kroner fra dyrest til billigst på samme lader. 

Du kan også bestille lader selv og få elektriker til å montere opp denne for deg. I mange tilfeller så kan det være penger å spare her. 

Kan jeg kjøpe brukt elbillader?

Elbilladere er ikke et produkt man typisk selger eller kjøper brukt. Et raskt søk på Finn.no gir oss knappe 27 oppføringer og de aller fleste er fra forhandlere. Det er nok mulig å spare noen tusenlapper på å følge med på Finn.no for å se om noen har kjøpt feil lader slik at man kan få en litt rimeligere løsning. Når det er sagt så er bil og hus noe av det mest verdifulle man eier, det kan derfor være smart å ha garantier på produktet man kjøper. 

Hva er forventet levetid på en elbillader?

Ifølge NAF  så er forventet levetid på en elbillader 10 år. Så selv om kostnaden er stor så kan det være veldig billig. Utfordringen blir eventuelt om du bytter bil og teknologien utvikler seg betraktelig slik at man kanskje må ha en ny form for lader. Uansett, så har du ladepunktet og det vil mest sannsynlig kunne brukes i overskuelig fremtid. 

Hva bør man tenke på når man skal velge seg lader?

Når man skal velge seg elbillader så er det egentlig noen viktige ting å tenke på. Det viktigste punktet er at du kjøper en lader som er sikker. Det betyr at du kjøper en som oppfyller alle krav som stilles i Norge. Et annet viktig poeng er at du kjøper en lader som er effektiv for din bil. Med effektiv så mener vi at du ikke kjøper en hjemmelader som er underdimensjonert for ditt bruk eller som er overdimensjonert. 

Hva hvis jeg ikke har mulig til å koble til en elbillader?

 

Selv om stadig flere borettslag og sameier legger til rette for lading av elbil så er det ikke alle som investerer i dette. Dette kan komme av økonomi, beliggenhet eller uenighet om investeringene. Andre bor i leilighet i byen og har ikke fast parkeringsplass som gjør det mulig å lade elbilen. 

Da finnes det heldigvis flere ladestasjoner i både byer og utenfor byer. Her kan du lade bilen ved å betale for strømmen du bruker. Dette er gjerne mer kostbart enn om du skulle ladet bilen selv med en vanlig elbillader. 

Hvis du er usikker på hvor din nærmeste ladestasjon er så kan du bruke en tjeneste som er laget av Fjordkraft som heter Ladestasjoner.  Her finner du enkelt den nærmeste ladestasjonen. 

Vil du lade elbilen gratis?

Stadig flere nordmenn anskaffer seg solcellepanel til hus  og hvis du eier elbil så kan dette bli et ganske spennende ekspertiment. Du kan produsere din egen strøm som du så kan mate ut i en elbillader. Da kjører du både grønt og billig. 

Det finnes flere løsninger for deg som ønsker å lade elbilen med solstrøm. Enten om du ønsker solcellepanel på garasjen eller ha det på taket.