Det går raskt mot vintertid flere steder i Norge og veldig mange gjør hyttene klare for vinteren. Hvis du har solcellepanel på hytta og ikke noe aggregat så kan vinteren by på enkelte utfordringen når det kommer til strøm. De siste årene så har vi stadig fått flere behov som trekker mye strøm og som kan gjøre at det omtrent blir umulig å lade like mye som man bruker. I denne artikkelen så har vi tenkt til å gå igjennom nettopp noen av de tingene du kan gjøre for å hindre at du går tom for strøm.

Har du riktig batteripakke?

Når man skal kjøpe seg et lite solcelleanlegg så er det ofte enkelt å bli fristet til å kjøpe noen av de mindre pakkene. Det betyr at veldig mange har veldig små batterier som kun er regnet for å gi strøm til litt lading av telefon og kanskje litt lys. Ofte så blir man såpass godt vandt til nettopp det at man gjerne har strøm tilgjengelig at man kobler til flere dingser og generelt bruker mer strøm. På våren, sommeren og høsten så går dette som regel bra fordi batteriene lader seg godt i disse årstidene.

På vinteren derimot så kan det være vanskelig å produsere like mye strøm som man bruker. Hvis man da ikke har en batteripakke som har muligheten til å lagre nok strøm til bruker så kan man risikere å gå tom. Om man går tom for strøm på batteriene så kan dette skade batteriet og det kan miste mye av ytelsen. Dersom du er usikker på om du har store nok batterier så kan du vurdere å oppgradere batteripakken slik at den passer til ditt bruk så kan du enkelt ta kontakt med en forhandler av batterier til solcelleanlegg som enkelt kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type og kapasitet du trenger på batteriene.

Det har de siste årene kommet flere forskjellige typer batterier og som varierer stort i prisklasse. Det kan derfor være svært lurt å snakke med noen som har kompetanse og som i samråd med deg kan finne riktig batteri for dine behov. I Norge så finnes det en aktør som har ekspertise på batterier og det er Provolt.no

Aggregat eller vindmølle?

Vi i Solcellepaneler.com er ikke veldig fan av å bruke aggregat for å produsere strøm, dette er fordi vi generelt er kritiske til å bruke skitten energi. Likevel så forstår vi at de som har en hytte som de tilbringer mye tid på ønsker tilnærmet normal strøm. Hvis du ønsker å bruke støvsuger, kjøkkenmaskiner og lignende så kan det være svært smart å bruke et agrregat. Da kan du produsere nok strøm til å bruke vaffeljern, hårføner og alt annet du måtte trenge. Hvis man skal bruke aggregat så bør man tenke på plassering, sikkerhet og ikke minst lyd fra denne. Det finnes likevel veldig mange gode løsninger her som minimerer lyd og som er sikkert.

Et annet morsomt alternativ for deg som ønsker å lade mer på vinteren er å benytte seg av en liten vindmølle. Det kommer stadig svært effektive vindmøller som du kan koble på hytta. Disse kan lade batteriene godt og er et glimrende godt alternativ til et batteri. Nedsiden med en vindmølle er at de naturligvis lager en del lyd.

Eksterne strømkilder

Hvis man ikke ønsker å binde opp mye penger i en oppgradering eller ekstra utstyr så kan man prøve å begrense bruken av strøm på hytta ved å benytte seg av mindre batteribanker til f.eks lading av mobiltelefoner, PC og andre dingser man måtte ha. Det har blitt svært billig å kjøpe seg små batteribanker som kan holde til å lade det du måtte ha av dingser. Det gjør ikke at du produserer mer strøm men du begrenser bruken fra batteribanken så du bruker den til det som absolutt er nødvendig.

Reduser strømforbruket

En annen viktig ting du kan du kan gjøre for å hindre at du går tom for strøm på hytta er å redusere strømforbruket ditt når du er på hytta. Dette kan selvfølgelig vært svært utfordrende om du har tenåringer i huset som liker se på Netflix, TikTok og kanskje de spiller litt. Nedenfor har vi listet opp noen kjente batterityver:

Netflix

HBO

Nettcasinoer

Fortnite

Nettaviser

Spotify

TikTok

Facebook

Dette er alle apper som man gjerne bruker når man skal ha underholdning og hvis man skal kutte ut dette når man er på hytta så må man ha noe annet å gjøre. Et tips her er å innføre restriksjoner på hvor mye tid man skal bruke på dette og hvis du har Apple/Android så kan du gjøre dette ganske enkelt ved å bruke skjermtid-appene. I tillegg så kommer de aller fleste telefoner med egne moduser som lar deg enkelt kunne sette den i «sparemodus» på strøm.

Hva gjør du hvis batteriet allerede er flatt?

Hvis batteriet er helt flatt så bør du forsøke å lade det opp så det livner til, her kan du bruke en hjelpelader. Du skal være oppmerksom på at mange batterier tåler det å bli utladet helt veldig dårlig og da må man i mange tilfeller se på et nytt batteri. D