Det går mot juletider og i år vil nok flere trekke til fjells for å oppnå den ultimate julestemningen. Dette har vært et veldig tøft år for veldig mange og da er det ikke rart at fersk snø frister. Det er i tillegg veldig mange nye hytteeiere og flere av disse har solcellepanel på hytta. Nå har batteriene gjerne fått ladet seg opp etter høstferien og for de aller fleste så vil det være mer enn nok kraft der til juleferien.

Hvis det er første gangen man bruker en hytte med solcellepaneler på vinteren så kan riktignok frustrasjonen raskt komme. For på sommeren og våren så produserer en normal hytte med solcellepaneler mer enn nok strøm til å dekke et normalt forbruk. Selv med dingser som mobiltelefon, mobilt bredbånd og nettbrett så er det nok strøm. På vinteren så endrer dette seg riktignok noe og da kan overraskelsen bli svært negativ. Det å komme opp til en hytte med tomme batterier er rett og slett ikke gøy i det hele tatt. Derfor har vi laget noen gode tips til deg som ønsker å belaste hytten minimalt med strøm under ditt opphold i julen.

Det mange ikke tenker på er at dersom man går helt tom for strøm når det er kaldt så kan det være veldig vanskelig å få start på batteriene igjen. Da må man gjerne ha hjelp av et start batteri og hvis man har batterier som er gamle så kan de bli helt ubrukelige.

Ikke bruk for mye strøm på en gang

Dette er kanskje et av de beste og mest effektive tipsene. Hvis man bruker veldig mye strøm samtidig så kan batteriene raskt lade seg ut. Dette er ikke noe gøy når batteriene går tomme og man plutselig står helt uten strøm. Det er derfor bedre å spre forbruket litt ut og prøve å koble på minst mulig samtidig.

Lad dingser før man reiser opp til fjells

Vi har alle sammen gjerne flere dingser som vi er avhengig av å bruke når vi reiser til fjells. Det kan være mobiltelefoner, ipader og kanskje en laptop. Vi anbefaler at man lader disse fult opp før man reiser, på den måten så slipper man å belaste batteriene der oppe. Et annet tips er å unngå tunge løsninger som f.eks casino-apps.io, TIkTok og andre populære apper. Disse trekker gjerne fort masse strøm og det kan derfor være smart å heller bruke apper som ikke trekker så mye strøm.

Unngå støvsuging hver dag og andre aktiviteter som trekker mye strøm

Det er noen bekvemmeligheter som man kan ha på en hytte uten strøm som f.eks støvsuging og hårføner. På sommeren og våren så spiller det liten rolle om man bruker slike men på vinteren så kan det være grunnen til at hytta går tom for strøm. Derfor anbefaler vi at man heller prioriterer støvsuging når man reiser fra hytten og heller bruker gammeldags feiebrett når man er der opp. Hvis man gjør dette når man reiser så gir man batteriet mulighet til å lade seg opp til neste gang.

Til slutt vil vi si at et triks som virkelig kan spare deg for mye penger er å følge med batteriet. Alle solcelleanlegg har et kontrollpanel som forteller deg hvor mye strøm som er igjen på batterier og enkelte har en varsling når det begynner å gå tom for strøm. Vi anbefaler å følge med på dette for å rasjonere ut strøm og sørge for at batteriet har nok spenning til en hver tid!