Selv om solcellepaneler inntil nå har vært for de med en spesiell interesse for emnet, ser vi at trenden er i ferd med å snu. Stadig flere som bygger nye hus og fritidsboliger integrerer solcellepaneler, og det har flere grunner.

For det første har bærekraft og miljø fått større fokus de senere årene, og solcellepaneler er den naturlige veien å gå for fornuftig bruk av naturressursene. Dessuten er det mye penger å spare på strøm når du utnytter sola og energien den sender ut – og det er kanskje spesielt sistnevnte som gjør at solcellepaneler i dag har blitt et helt normalt tillegg i norske boliger.

Chris Haagensen jobber som skribent, men har også god peiling på teknologi. Nedenfor ser du hans tanker på solcellepaneler og fordelene de gir, og han kommer også med fremtidens utsikter for den nye, stigende trenden vi er vitne til.

Hva er solcellepaneler?

Før du vurderer å gå til anskaffelse av et solcellepanel, bør du sette deg litt inn i hva det faktisk er. Solcellepaneler er helt enkelt paneler som festes på tak og vegger i boliger, og plasseres på et gunstig sted i forhold til hvor sola skinner mest i løpet av dagen. Panelet tar til seg sollyset som reflekteres fra sola og omgjør dette til energi. Med andre ord kan et solcellepanel erstatte eller fungere i tillegg til andre strømkilder i hjem og på hytte.

Solcellepaneler er mest utbredt på hytter

Selv om stadig flere ser fordelene ved å ta i bruk solcellepaneler og det er en ledende trend, er det store flertallet av slike paneler i Norge i dag installert i fritidsboliger. Dette skyldes at flere slike fritidsboliger ikke har annen strømtilførsel, og solcellepanelene gir derfor hytte- og fritidsboligeierne flere muligheter.

Strømmen solcellepanelene genererer kan brukes til å drive dusjer, den kan lade telefoner, og den kan gi internett-tilkobling. Og mange verdsetter internettforbindelse på hyttetur også – da kan man se filmer via strømmetjenester på kveldstid, få med seg de viktigste nyhetene, jobbe eller benytte deg av en bonus uten innskudd som snart utløper på et casino på nett. Helt enkelt gir solcellepanelene deg flere muligheter og en komfortabel livsstil i Norge – spesielt på hytta.

Er solcellepaneler lønnsomme?

Hvorvidt solcellepaneler lønner seg eller ei, avhenger av bruksområdet og beliggenheten til boligen. Solcellepanelene er så klart avhengige av sol, så bor du på et sted med mange regndager eller mørketid store deler av året, er det klart at solcellepanelene ikke kan være den eneste strømkilden i boligen din. Allikevel vil strategisk plasserte paneler være et godt supplement til allerede eksisterende strømavtale – i hvert fall i disse tider der strømprisen er rekordhøy.

Det er dog viktig å merke seg at det er en investering å gå til anskaffelse av solcellepaneler. Installasjonen kan komme på så mye som 80 000 kroner – avhengig av antall paneler og modell – og du må også beregne jevnlig vedlikehold. Allikevel er dette penger du på sikt vil tjene tilbake, og derfor kan det for mange være en lur investering for fremtiden.

Med jorda i fokus

Solcellepaneler er ikke bare en lur investering for pengeglade nordmenn som på sikt vil spare noen kroner – det er en helt genial løsning for å dra nytte av naturressursene vi har tilgjengelig. Sollyset er helt naturlig, og ved få hentet ut energien lyset gir, tukler vi minimalt med naturen rundt oss. Det setter kloden og fremtidige generasjoner pris på.

Fremtiden og solcellepaneler

Solcellepaneler blir stadig mer populære og er en av flere Norge trender vi ser for øyeblikket. Men det er enda en liten vei å gå før solcellepanelene blir allemannseie. Installasjonen bør gjøres enklere, prisene bør presses ned, og det bør bli gunstigere pengemessig raskere enn det som er realiteten i dag. Når det er sagt, er teknologien i full fart fremover. Det betyr at solcellepanelene vil bli bedre og funksjonene moderniserte, og det vil nok skje raskere enn vi tror.