Har du en kolonihage og elsker å være omgitt av grønne omgivelser og bærekraftige løsninger? Kanskje du liker å tenke nytt og annerledes? Fremover vil det stilles større krav til hvordan vi får innført mer miljøvennlige tiltak, både for enkeltpersoner i hverdagen og på landsplan. Med et solcellepanel kan du gjøre kolonihagen din enda grønnere og mer bærekraftig. Solceller er et klimavennlig alternativ til andre energikilder. Ved hjelp av solens lys, produserer panelet elektrisitet. Panelet kan plasseres på taket på huset ditt eller som bekledning på fasaden av huset.

Hva brukes solcellepaneler til?

Solcellepaneler kan for eksempel brukes til elektrisitet og til å varme opp huset ditt. Det finnes mange forskjellige produkter som bruker solcellesystemer. Dette er alt fra en kalkulator til en utelampe som lyser opp når solen går ned. Når det gjelder ei hytte i en kolonihage, så er det snakk om frittstående solcellesystemer. Her trenger man alltid et energilager, hvor blyakkumulator-batterier er det vanligste valget og dermed den mest brukte teknologien.

Fordeler med solcellepanel

Uansett om du bruker kolonihagen din på å sitte inne og prøve nye spilleautomater på nett eller helst vil være ute i hagen, har solcellepanel en rekke fordeler. For det første kan det være en god investering. Dette gjelder hvis man velger et panel som passer til ens forbruk, og samtidig er god til å bruke strømmen når den produseres. Solcellepanel krever ikke noen form for vedlikehold, annet enn å rengjøre dem en gang iblant, hvis de trenger til det.

Med et solcellepanel kan du også spare på strøm- og oppvarmingsregningen. Samtidig har du også mulighet for å selge den strømmen du ikke får brukt til ulike energiselskap. På den måten kan du tjene penger på den strømmen du ikke får brukt. En ulempe ved disse panelene, er dog at det avhenger sterkt av værforholdene. Når det er mye sol om sommeren, får du mer effektivitet. Om vinteren er de mindre effektive fordi det er mindre sol om vinteren.

Undersøk reglene i din kolonihageforening  

Før du setter i gang prosessen med å få solcellepanel på kolonihagehuset ditt, er det likevel noe du skal undersøke først. Det er ulike krav og regler for bygging fra forening til forening, dette gjelder alt fra krav til byggematerialer, hvor mye du må bygge på tomten og hva slags solcellepanel du skal ha. Det kan derfor være du er nødt til å søke om lov før du monterer panelet.