Solcellepanel til hus

De siste årene så har det vært en ekstrem interesse blant norske huseiere i å investere i solcellepanel til sine hus. Grunnen til at stadig flere vurderer solcellepanel er fordi det er noen svært gunstige støtteordninger og dette kombinert med en lang garanti på solcellepanelene gjør at man er sikret en god investering som vil betale seg i løpet av tid. En annen drivkraft bak den kraftige etterspørselen etter solcellepaneler er at nordmenn ønsker å gi sitt bidrag for å stoppe klimaforandringene.

Det finnes ganske mange forskjellige grunner og motivasjoner til at man investerer i solcellepanel på sitt hus. Uansett motivasjon eller grunn så er det en jungel av valg og tilbydere der ute. Derfor har vi laget en til deg som ønsker å vurdere muligheten for å få solcellepanel til ditt hus. 

I denne guiden så finner du alt du trenger å vite før du skal installere solcellepanel eller takstein med solceller. Nedenfor finner du en innholdsfortegnelse som enkelt lar deg navigere direkte til det punktet du ønsker å lese mer om:

Hvorfor trenger ditt hus solcellepaneler?

Hvis du sitter på «gjerdet» og lurer på om solcellepanel er noe for deg så skal vi prøve å gjøre valget litt enklere for deg. Den største fordelen med solcellepaneler på hus er at dette er en økonomisk investering som gjør at du vil spare penger over tid. Det er en langsiktig investering men som samtidig kan gi deg litt beskyttelse mot høye strømpriser i fremtiden.

Dersom du bestemmer deg for å montere solcellepaneler på ditt hus så vil du være med på å spare miljøet. Dette er en god følelse og ikke minst et viktig tiltak du som privatperson kan gjøre for å være med på å bekjempe klimaendringene.

Det er fortsatt tidlig å si i Norge men skal vi tro flere rapporter fra utlandet så har hus med solcelleanlegg installert fått økt verdi. Dette har vi ikke noen klare tall på i Norge ennå men vi vet at næringsbygg med solcelleanlegg har vært mer attraktive for bedrifter enn de uten. Når du skal selge boligen din med solcellepanel så vil det at du har et solcelleanlegg ikke telle negativt.

Hvem burde investere i solcelleanlegg til sitt hus?

I utgangspunktet så burde alle som ønsker lavere pris på sin strøm totalt sett investere i solcellepaneler til sitt hus. For at det skal være det vi kan kalle en investering, at det gir avkastning til deg over tid så er det noen viktige punkter som det er viktig å oppfylle:

  • Du må ha nok lys til å få en lønnsom produksjon i forhold til kostnaden oppsettet
  • Du må installere et godkjent solcelleanlegg som er koblet til strømnettet for å få den støtten du har krav på.

 Det første punktet er kanskje det viktigste, du må ha nok sollys til at du kan få til en lønnsom produksjon. For de som bor i sør så er dette selvfølgelig enklere enn de som bor lenger nord. Solcellepaneler blir stadig billigere så etterhvert så vil man kunne få lønnsom produksjon ganske mange steder i Norge.  Vi vet at veldig mange velger å installere solcellepaneler på huset sitt selv om produksjonen ikke svarer til kostnaden. Da er det kanskje heller fordi man er interessert i teknologien eller at man ønsker å produsere egen energi.

 I Norge så er vi så heldig at vi har noe som heter Enova. Dette er et statsforetak som har som ansvar og formål å støtte klimatiltak som kan redusere våre klimautslipp her i Norge. Enova har en ganske raus støtteordning for deg som ønsker solcellepanel på ditt hus. Det er derfor viktig at om din investering i solcellepanel skal være lønnsom så må du sørge for at din installering er i tråd med alle kravene slike at du kan få støtte til din bolig.

Valg av type solcellepanel som passer ditt hus

Når du skal installere et solcellepaneler på ditt hus så har du i hovedsak to forskjellige måter du kan fange opp energi på. Du kan velge om å ha solcellepanel eller du kan ha takstein med solceller. De aller fleste velger å benytte seg av normale solcellepaneler til sitt hus men stadig flere vurderer solcelletakstein. Nedenfor har vi skrevet litt om de to forskjellige typene solcellepaneler. 

Solcellepanel

Dette er den definitivt billigste løsningen, men kanskje ikke den mest estetiske løsningen. Prisene på solcellepanel inkludert montering koster gjerne mellom 30000,- og helt opp til 150 000,-. Prisen avhenger på hvor mange panel du skal ha men det samme gjør strømproduksjonen.

For å finne ut hvor mange panel du trenger så kan du fylle ut vårt skjema og du vil finne ut hvor mange panel du trenger, basert på din beliggenhet i forhold til sol og størrelse på ditt tak.

Du kan regne med at 10-11 paneler i snitt produserer rundt 3100 kw i året. Hvis du går for et større anlegg på 30 paneler så produserer det rett i underkant av 10000 KW per år.

Monteringen av solcellepanel tar vanligvis ikke veldig lang tid. Normalt sett er alt ferdig montert i løpet av 1-2 dager, litt avhengig av hvor stort anlegg du har kjøpt. For å montere solcellepanel så trenger man teknikere og elektrikere for å gjøre jobben.

De aller fleste velger å montere solcellepanelene på taket på sine hus. Grunnen til det er at dette er som regel den beste måten å utnytte mest mulig av sollyset på. Hvis man bor lenger sør så vi vet vi at noen velger å installere solcellepanel på stativ på eiendommen istedenfor å ha dem på taket. Dette er mest aktuelt for de som ikke har særlig mye snø på vinteren. Det er spesielt bønder som gjerne bruker disse stativene ettersom de har store arealer de kan benytte seg av til å høste inn solenergi. For en vanlig bolig så vil som regel den beste løsningen være å ha solcellepanel på taket.

Solcelletakstein

Veldig mange ønsker å produsere egen strøm men syntes at solcellepanelene er stygge og velger derfor ikke å gjennomføre. Heldigvis så har det nå kommet løsninger for deg som ikke ønsker å ha panel på taket, nå kan du nemlig kamuflere disse i takstein. Dette er en løsning som betydelig mer kostbar enn vanlig solcellepanel med et unntak. Dersom du i dag skal bygge nytt hus eller du skal bytte taket på huset ditt. Du kan lage tak av takstein med solcelle istedenfor vanlig tak. Prisen per kvadratmeter er rundt 3400,- kroner. Dette er rundt 1000-1500 kroner dyrere enn gjennomsnittsprisen på nytt tak. Når taket er ferdig får du ikke bare et tak, men et tak som produserer opptil 10000 kw i året.

Det kommer stadig flere aktører som tilbyr solcelletakstein. I Norge så har du 2-3 leverandører men veldig mange venter på at Tesla skal lansere takstein med solcellepanel. Disse har alle et forskjellig design og de kan fungere noe forskjellig. Etterspørselen etter solcelletakstein er stor og det skjer derfor utrolig rask utvikling på denne fronten.

Hvis du ønsker å lese mer om hvordan du kan få solcelletakstein til ditt hus så kan du lese mer på vår underside som vi har dedikert til solcelletakstein. Her kan du lese mer om de forskjellige løsningene som finnes i dag og hvordan du kan velge riktig takstein med solcellepanel til ditt hus.

Er det sjenerende med solcellepanel på huset?

Det er veldig mange tror at solcellepaneler på huset er sjenerende og det har vært tilfeller hvor andre har ment at det sjenerende. Generelt så vil vi si at det absolutt ikke er sjenerende med solcellepanel på et hus. Hvis man har et hus eller en hytte som er vernet eller ligger i et spesielt landskap så kan det være sjenerende. Dette gjelder kun et svært lite antall boliger.

 Alle kan ha en litt vanskelig nabo som kanskje har en liten mening om hvordan et solcellepanel ser ut og at det kan virke sjenerende. Det er i de aller fleste tilfeller fordi de ikke har sett et solcellanlegg før eller at de tror det kommer til å påvirke landskapet. 

Dersom du selv syntes at vanlig solcellepanel til hus er sjenerende så kan du kan selvfølgelig vurdere solcelletakstein. Her er det mange muligheter og vi er helt sikre på at du finner en løsning som passer deg. 

 

Hva koster et solcellepaneler til hus?

Veldig mange ønsker å investere i solcellepanel på taket. Noen ønsker å spare miljøet og andre ønsker kun å spare penger. Uansett grunn til at du er på jakt etter solcellepanel så er det viktig å finne ut hvor mye det koster å få det solcellepanelet og strømproduksjonen du ønsker. Det finnes veldig mange forskjellige kalkulatorer og beregninger for å finne ut prisen på et solcellepanel. Vi har derfor laget en guide for deg som ønsker å finne ut hvor mye det koster å få solcellepanel på taket ditt.

Den faktoren som påvirker prisen på solcellepanelet ditt er hvor stort solcelleanlegg du ønsker. Prisen øker naturligvis med størrelsen men det gjør strømproduksjonen. Vi har laget en prisoversikt nedenfor som viser et omtrentlig kostnadsoverslag på solcellepanel. Det er tatt utgangspunkt i de billigste prisene vi kunne finne.

Husk å les vår artikkel om hvordan du kan finansiere solcellepanel med både lån og støtte fra staten.

For å finne ut av av en konkret pris på solcellepanel på ditt hus så er man nødt til å få en montør eller leverandør av solcellepaneler til å regne ut hvor mye ditt hus kan produsere. Da kan du enkelt bruke skjema ovenfor på denne siden. Du fyller ut adressen din og vi hjelper deg med å velge riktig løsning basert på ditt budsjett, behov og ikke minst hvilket potensial du har for å høste inn solenergi fra ditt tak. 

Vi vet at stadig flere ønsker å spare penger når man skal montere solcellepanel og mange velger derfor å kjøpe inn solcellepaneler selv. Derfor har vi hentet ut litt forskjellige priser fra flere forskjellige leverandører av solcellepaneler i Norge. Nedenfor har vi laget listen. Det som kan være greit å huske på her er at prisene på solcellepaneler er svært varierende. De aller fleste solcellepaneler som selges i Norge blir laget i Kina. Det betyr av svingninger i kronekursen kan gjøre utslag i prisene på solcellepaneler. 

1.350W

Dette er den aller billigste pakken solcellepanel vi fant for privatboliger. Her er alt du trenger for å koble deg til strømnettet. Prisen er 18000,- kroner ekskludert montering. Monteringen er ganske enkel.

2.160W

En rimelig pakke som er helt lik den overnevnte som inneholder alt du trenger for å produsere strøm og koble deg opp til nettverket. Prisen ligger på rundt 23000,- der.

2.520W

En pakke for deg som har et begrenset budsjett men ønsker en grei effekt og produksjon. Du får alt du trenger, inkludert det du trenger for å koble deg opp mot strømnettet. Prisen for dette solcellepanelet ligger på 30000,- kroner ekskludert montering.

3.240W

En pakke for deg som har et middels budsjett. Du får alt du trenger og prisen er på 33000,- kroner ekskludert montering

6.480W

En kraftpakke av et solcelleanlegg med en pris på 70000,- kroner. Dette er inkludert alt du trenger for å koble opp men selvfølgelig ekskludert prisen på montering av solcellepanel.

8.640W

Super kraftpakke av et solcelleanlegg som koster 100000,- ekskludert montering. Du vil her få et anlegg som kommer til å gi deg god produksjon sommer og vinter. Prisen inkluderer alt du trenger utenom monteringen av solcellepanelet.

Hvor mye koster monteringen av solcellepanel på hus?

I tillegg til prisen for selve solcellepanelet så kommer monteringen. De aller fleste som kjøper solcellepanel, kjøper dette inkludert montering. Det kan dermed være vanskelig å finne ut hvilken pris det koster å montere disse solcellepanelene opp.

Normalt vil prisen være omtrent like stor som prisen på utstyret. Så hvis solcellepanelet og utstyret koster 20000,- da kan man regne med at kostnaden på installasjonen blir 40000,-. Nå skal det sies at de fleste solcelleanlegg til hus koster betraktelig mer enn 40000,-, men det finnes forskjellige løsninger her. 

Vi lanserer ny nettside og ny tjeneste for leverandører!

Den 22.10.2021 gjør vi helt om på Solcellepaneler.com. Vi vil ikke lenger ta i mot leads men heller sende de videre til alle de flotte montørene og leverandørene rundt i landet. Vi har laget en unik søkemotor som enkelt lar deg matche med den nærmeste leverandøren i...

Stadig flere casino i Las Vegas tar i bruk solenergi

Flere og fler har forstått at solcellepanel er veien til å gå når det kommer til strøm og energi i fremtiden. Vi er langt inne i global oppvarming, og det er viktig at alle gjør det de kan for å forbedre situasjonen. Den siste tiden har det vært fokus på solcellepanel...

Stadig flere aktører tilbyr salg og montering av solcellepaneler

Når vi startet opp Solcellepaneler.com så var markedet preget av noen få store aktører. Over det siste året så har vi sett at det har kommet opp mange forskjellige leverandører av solcelleanlegg. Noen satser på solcellepanel til hus og andre satser på solcelleanlegg...

Fremtiden til solcellepaneler.com

Solcellepaneler.com blir nå fornyet og vi forventer en ny spennende nettsiden innenfor kort tid. Vi vil fokusere mer på det å finne montører og lage et godt system.

Hvordan selge strøm som du har produsert med solcellepanel?

For å kunne selge strømmen du produserer så må du bli plusskunde. Når man er plusskunde så tegner man en avtale med et strømselskap for salg av strømmen. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du finner den beste plusskunde-avtalen.  Det er forholdsvis enkelt...

5 populære soldrevne dingser ethvert hjem burde bruke

Overgangen til en mer bærekraftig livsstil er ikke bare ønskelig: Det er obligatorisk for ressursene på planeten vår. Og denne tankegangen gjelder også gjennom bruk av fornybare energikilder, som solenergi. Verdens energibehov vokser stadig, så vi må øke både...

Monter solcellepanel på kolonihagehuset ditt

Har du en kolonihage og elsker å være omgitt av grønne omgivelser og bærekraftige løsninger? Kanskje du liker å tenke nytt og annerledes? Fremover vil det stilles større krav til hvordan vi får innført mer miljøvennlige tiltak, både for enkeltpersoner i hverdagen og...

Revidert nasjonalbudsjett med gledelig nytt

Det er bare noen få dager siden vi publiserte en artikkel om valget 2021 og derfor var overraskelsen stor når vi så at det nettopp har lekket ut noe fra revidert nasjonal budsjett. Det er foreslått å fjerne elavgift for borettslag som ønsker solcellepanel. Dette er...

Hva vil stortingsvalget 2021 ha å si for solcellepaneler?

2021 er et spesielt år, ikke bare på grunn av covid19 men fordi det er stortingsvalg. Det er fortsatt likevel fortsatt veldig sparsommelig med informasjon rundt hvordan de forskjellige partiene stiller seg til klimatiltak som solcellepaneler. Det er flere spørsmål som...

Burde man kjøpe eller lease solcellepaneler?

Det skjer veldig mye på solcellemarkedet og de forskjellige aktørene lanserer stadig nye produkter. Det virker egentlig som om solcellemarkedet henger litt etter i Norge hvis vi sammenligner med andre land. I England og USA har leasing av solcellepaneler virkelig tatt...

Hvordan kan man finansiere solcellepanel til hus?

Solcellepanel til eneboliger/hus koster fra 30000,- og helt opp til over 120000,-. Hvis man skal ha solcelletakstein så må man ennå høyere opp i pris. De færreste har dette beløpet på konto og det må derfor finansieres på en eller annen måte. Den mest fornuftige måten å finansiere solcellepanel eller takstein med solcelle er å bake kostnaden inn i boliglånet. På samme måte som du ville finansiert et nytt bad, påbygg eller andre oppgraderinger av boligen din. Hvis man gjør dette så er det mulig at man i samme manøver kan få boliglånet endret til et grønt boliglån. Dette er et relativt nytt produkt som enkelte banker har. Hvis man har en bolig som defineres som energieffektiv så kan man få en betydelig bedre rente enn andre boliger.

 Vi forstår at enkelte ikke har ledig kapital i boligen sin til å finansiere installering og kjøp av solcellepanel. Derfor har vi laget en egen underside som omhandler nettopp hvordan du kan finansiere solcellepanel. Det finnes flere måter du kan finansiere solcelleanlegg til ditt hus på og vi har samlet de alle på en underside. Du kan lese mer om hvordan du kan finansiere solcellepanel til ditt på hus.

Kan jeg selge strømmen huset mitt produserer?

Norge har et veldig spesielt klima. Det er nettopp dette klimaet som gjør at man produserer mye strøm om sommeren og veldig lite på vinteren. På sommeren vil man derfor produsere mer strøm enn man bruker, denne selger man videre i nettverket. For å kunne selge strøm som din bolig har produsert så må du først bli det strømselskapene kaller en plusskunde. For å bli det så må du skrive under på en kontrakt som regulerer forholdet mellom deg og strømselskapet. Du inngår da en avtale om å selge energien som solcelleanlegget til ditt hus produserer. Dette vil være mest aktuelt på sommeren, da vinteren i Norge ikke gir nok energi til å dekke hele forbruket ditt.

Hvor mye strøm solcellepanelene på huset ditt kommer til å produsere avhenger av hvor du befinner deg i Norge. Enkelte steder har en mer optimal beliggenhet med tanke på produksjon av strøm. 

Kan jeg beholde strømmen huset produserer istedenfor å selge den?

De aller fleste som monterer solcellepanel i en eller annen form ønsker å koble seg på strømnettet for å kunne selge strømmen som blir til overs. Batterier er veldig kostbart og derfor velger veldig mange å heller selge strømmen. Vi vet at flere som ønsker å lagre strømmen de produserer, kjøper kasserte batterier fra elbiler og lagrer strømmen på disse. Det skjer en enorm utvikling på batteri-fronten og allerede nå begynner man å se gode løsninger på lagring av strøm. Dette er i dag en veldig vanlig modell på solcellepanel til hytte men på private boliger så er kostnaden for stor i forhold til besparelsen.

 Dersom man kan produsere strøm om sommeren og lagre denne til man trenger den på vinteren så vil regnestykket for solcellepaneler til ditt hus se mye penere ut. Problemet er at man må ha ganske stor kapasitet på batteriene for å klare dette. Dersom du har tilgang til rimelige batterier eller ønsker å investere i en større batteripakke så er dette definitivt mulig men enn så lenge ganske billig.

Er det noe vedlikeholdskostnader på solcellepanel til hus?

Ja, man må regne med å bytte inverter og andre ting som ryker over tid. Man må regne med 19000,- kroner i hele livsløpet til anlegget. Denne summen kan selvfølgelig variere med størrelsen på anlegget ditt og hvor i landet dette er. Du må derfor regne med at ting må byttes ut og dette må legges inn i regnestykket.

Hvor lenge varer et solcelleanlegg?

De aller fleste solcellepaneler til hus i Norge kommer med en produksjonsgaranti på 25 år. Det betyr at produsenten garanterer at dine solcellepanel vil produsere strøm i 25 år. Man kan forvente at produksjonen kommer til å gå ned litt over tid men med tanke på at et solcelleanlegg i snitt er betalt ned over 17 år og gjerne tidligere så vil man ha «gratis strøm» i minst 7 år før man må bytte deler av solcelleanlegget til boligen ut.

Er det lønnsomt med solcellepanel på hus?

Dette er et spørsmål som mange stiller oss og andre aktører. Investeringen for å få anlegget opp er fortsatt høy. Du vil ikke umiddelbart spare penger på investeringen din. Ifølge produsenter av solcellepanel så kan man forvente at levetiden på solceller er fra 25 til 50 år. Ifølge undersøkelser som er gjort på norske solcelleanlegg så har man kommet frem av det vil snitt ta 17 år før anlegget har finansiert seg selv. Dette varierer selvfølgelig på både plassering og hvor i landet huset ditt ligger.

Hvor lang tid det tar før anlegget har betalt seg ned kan bli påvirket positivt av de økende strømprisene vi har i Norge. I 2019 så hadde vi rekordhøye strømpriser og ifølge ekspertene så kan vil denne pristrenden fortsette.

Det andre regnestykket er klimaregnestykket. Hvis du installerer solcellepanel eller takstein med solcellepanel så vil du spare miljøet hvert eneste år. Veldig mange vil hevde at dette er en lønnsomhet som ikke kan måles i penger.

Oppsummert så er det selvfølgelig noen områder i Norge hvor det ikke er lønnsomt. Man kan veldig enkelt regne ut hvor mye strøm ditt hus vil produsere med et solcelleanlegg, det vil være et godt estimat som vil gi deg et godt estimat. Vi vet at noen faktisk velger å installere solcellepanel selv om det ikke vil være lønnsomt, de gjør dette fordi de syntes teknologien er interessant eller at de liker ideen om å produsere egen strøm.

Hvor mye strøm vil mittt hus med solcellepaneler produsere?

For å finne ut hvor mye strøm du kan produsere så må du bare sende inn vårt skjema. VI setter deg i kontakt med en montør og leverandør som har erfaring. Vår leverandør kan gi deg et estimat på produksjon og pris på ditt anlegg. Vi jobber i tillegg med en kalkulator som skal kunne hjelpe deg med å regne ut dette men vi har ennå ikke lykkes i å få gode nok estimater her. Derfor anbefaler vi deg heller å ta kontakt via vårt skjema.

Det finnes flere tjenester på nett du kan bruke for å regne ut estimat på hvor mye strøm ditt hus med solcellepaneler kan produsere. Disse tjenestene fungerer godt som et estimat men det beste er å sette deg i direkte kontakt med noen som kan gjøre en vurdering på din bolig med et solcelleanlegg.

Hvordan ser teknologien ut om 10 år?

Utviklingen innenfor solenergi er formidabel og det er umulig å vite hvordan den kommer til å endre seg over de neste 10 årene. Det er spådd at kostnaden på å kjøpe inn solcellepanel kommer til å gå ned med rundt 50% innen 10 år hovedsakelig på grunn av lavere produksjonskostnader og høyere virkningsgrad.

 Mye ligger til rette for at det når kommer til hus med solcellepanel så kommer det til å komme en utvikling på spesielt batterilagring, solcelletakstein og selvfølgelig pris. Vi tror at i Norge så vil det være veldig vanlig med solcellepanel til hus og at det kommer til å bli normen på privatboliger og næringsbygg.

 Veldig mange vil kanskje tenke at de nå vil vente med å installere solcellepanel på sitt hus ettersom teknologien kommer til å utvikle seg så raskt. Det fine med solcellepaneler er at om du investerer i solcellepanel til din bolig så vil du kunne oppgradere dette ettersom teknologien utvikler seg.

Hvordan bestiller jeg solcellepanel til mitt hus?

Det er kjempe enkelt å bestille solcellepanel til ditt hus. Det første du må gjøre er å fylle ut vårt skjema som du finner her. Vi ber deg her om å oppgi litt enkel informasjon som adressen din og kontaktopplysninger. Så fort vi har fått ditt kontaktskjema så setter vi deg i kontakt med en tilbyder av solcellepanel i ditt distrikt. De kontakter så deg for en kostnadsfri befaring.

Når du har mottatt et tilbud og aksepterer det så går det hele veldig raskt. Plutselig så sitter du der med et eget solcelleanlegg hvor du produserer strøm fra ditt tak.

Hvordan velge riktig montør og leverandør av solcellepaneler?

Det å investere i solcellepaneler på taket er en stor investering og derfor er det ekstremt viktig å velge en seriøs montør. Dette er ikke investeringen hvor det beste er det billigste. Du bør velge en montør som har:

  • Referanser
  • Alle autorisasjoner og sertifiseringer
  • Ryddig økonomi

Hvis du er usikker på hvilken montør du skal velge når du skal montere solcellepaneler på ditt hus så kan du gjerne bruke skjemaet som vi har lenket til i knappen nedenfor. Vi samarbeider kun med seriøse aktører som har kompetanse, erfaring og ikke minst leverer kvalitet.

Spørsmål om solcellepaneler på hus?

Vi vet at du kan ha veldig mange spørsmål og derfor så åpner vi opp for at du skal spørre oss hvis du skulle ha noen spørsmål. Send inn ditt spørsmål om din bolig på kontakt@solcellepaneler.com. Vi vil prøve å svare deg så godt vi kan og hvis vi ikke kan svare på det så sender vi det videre til noen som kan svare deg.

Kan Solcellepaneler.com hjelpe meg med å få solcellepaneler?

Ja, vi kan hjelpe deg med å innhente tilbud på solcellepaneler til ditt hus. Alt du trenger å gjøre er å klikke deg inn her. Når du har gjort det så må du fylle ut et enkelt skjema og du vil få minst 3 tilbud fra forskjellige aktører som du kan sammenligne.