Solcellepanel til hus

Flere ønsker å installere solcellepanel på sine hus for å spare penger og for å spare miljøet. Vi har derfor laget den ultimate guiden til deg som ønsker å spare strøm ved å ta i bruk solen for å produsere strøm mest effektivt og økonomisk.

I denne guiden så finner du alt du trenger å vite før du skal installere solcellepanel eller takstein med solceller.

Valg av type solcellepanel

Når du skal installere et solcelleanlegg på ditt hus så har du i hovedsak to forskjellige måter du kan fange opp energi på. Du kan velge om å ha solcellepanel eller du kan ha takstein med solceller.

Solcellepanel

Dette er den definitivt billigste løsningen, men kanskje ikke den mest estetiske løsningen. Prisene på solcellepanel inkludert montering koster gjerne mellom 30000,- og helt opp til 150 000,-. Prisen avhenger på hvor mange panel du skal ha men det samme gjør strømproduksjonen.

For å finne ut hvor mange panel du trenger så kan du fylle ut vårt skjema og du vil finne ut hvor mange panel du trenger, basert på din beliggenhet i forhold til sol og størrelse på ditt tak.

Du kan regne med at 10-11 paneler i snitt produserer rundt 3100 kw i året. Hvis du går for et større anlegg på 30 paneler så produserer det rett i underkant av 10000 KW per år.

Monteringen av solcellepanel tar vanligvis ikke veldig lang tid. Normalt sett er alt ferdig montert i løpet av 1-2 dager, litt avhengig av hvor stort anlegg du har kjøpt. For å montere solcellepanel så trenger man teknikere og elektrikere for å gjøre jobben.

Takstein med solceller

Veldig mange ønsker å produsere egen strøm men syntes at solcellepanelene er stygge og velger derfor ikke å gjennomføre. Heldigvis så har det nå kommet løsninger for deg som ikke ønsker å ha panel på taket, nå kan du nemlig kamuflere disse i takstein. Dette er en løsning som betydelig mer kostbar enn vanlig solcellepanel med et unntak. Dersom du i dag skal bygge nytt hus eller du skal bytte taket på huset ditt. Du kan lage tak av takstein med solcelle istedenfor vanlig tak. Prisen per kvadratmeter er rundt 3400,- kroner. Dette er rundt 1000-1500 kroner dyrere enn gjennomsnittsprisen på nytt tak. Når taket er ferdig får du ikke bare et tak, men et tak som produserer opptil 10000 kw i året.

Kan man få støtte til solcellepanel?

Norge har mange fine støtteordninger for at din bolig skal bli mer miljøvennlig. Derfor finnes det en statlige støtteordning fra Enova. Her kan du få opp til 28750,-. 10000,- av disse er støtte for selve installasjonen, deretter så får man 1250,- per kw installert effekt.

Du får ikke pengene ut før anlegget er ferdig installert, først da kan du søke om refusjon. Anlegget må være installert av et registrert firma og alle kostnader må dokumenteres i samsvar med norske lover.

Når søknaden din er godkjent så kan du velge selv om du ønsker å få pengene utbetalt med en gang eller om du ønsker å få de igjen på skatteoppgjøret ditt.

Du kan lese mer om støtteordningen på Enova.no

Hvordan kan man finansiere solcellepanel på hus?

Solcellepanel til eneboliger/hus koster fra 30000,- og helt opp til over 120000,-. Hvis man skal ha takstein med solcellepanel så må man ennå høyere opp i pris. De færreste har dette beløpet på konto og det må derfor finansieres på en eller annen måte.

Den mest fornuftige måten å finansiere solcellepanel eller takstein med solcelle er å bake kostnaden inn i boliglånet. På samme måte som du ville finansiert et nytt bad, påbygg eller andre oppgraderinger av boligen din.

Vi forstår at enkelte ikke har ledig kapital i boligen sin til å finansiere installering og kjøp av solcellepanel. Derfor har vi laget en egen underside som omhandler nettopp hvordan du kan finansiere solcellepanel.

Kan jeg selge strømmen jeg produserer?

Norge har et veldig spesielt klima. Det er nettopp dette klimaet som gjør at man produserer mye strøm om sommeren og veldig lite på vinteren. På sommeren vil man derfor produsere mer strøm enn man bruker, denne selger man videre i nettverket.

For å kunne selg strøm som din bolig har produsert så må bli det strømselskapene kaller en plusskunde. For å bli det så må du skrive under på en kontrakt som regulerer forholdet mellom deg og strømselskapet.

Kan jeg beholde strømmen istedenfor å selge den?

De aller fleste som monterer solcellepanel i en eller annen form ønsker å koble seg på strømnettet for å kunne selge strømmen som blir til overs. Noen ønsker likevel å beholde denne strømmen selv av ulike årsaker. For å kunne beholde strømmen så må du ha batterier å lagre strømmen på.

Batterier er fortsatt veldig kostbart og derfor velger veldig mange å heller selge strømmen. Vi vet at flere som ønsker å lagre strømmen de produserer, kjøper kasserte batterier fra elbiler og lagrer strømmen på disse. Vi anbefaler at man snakker med en elektromontør hvis man ønsker å lagre strømmen selv fremfor å selge den. Det er ekstremt viktig at batterier monteres og oppbevares riktig.

Er det noe vedlikeholdskostnader på solcellepanel?

Ja, man må regne med å bytte inverter og andre ting som ryker over tid. Man må ifølge TU.NO regne med 19000,- kroner i hele livsløpet til anlegget. Denne summen kan selvfølgelig variere med størrelsen på anlegget ditt og hvor i landet dette er. Du må derfor regne med at ting må byttes ut og dette må legges inn i regnestykket.

Er det lønnsomt å installere solcellepanel i eneboligen din?

Dette er et spørsmål som mange stiller oss og andre aktører. Investeringen for å få anlegget opp er fortsatt høy. Du vil ikke umiddelbart spare penger på investeringen din. I følge produsenter av solcellepanel så kan man forvente at levetiden på solceller er fra 25 til 50 år. I følge undersøkelser som er gjort på norske solcelleanlegg så har man kommet frem av det vil snitt ta 17 år før anlegget har finansiert seg selv. Dette varierer selvfølgelig på både plassering og hvor i landet huset ditt ligger.

Hvor lang tid det tar før anlegget har betalt seg ned kan bli påvirket positivt av de økende strømprisene vi har i Norge. I 2019 så hadde vi rekordhøye strømpriser og i følge ekspertene så kan denne trenden fortsette.

Det andre regnestykket er klimaregnestykket. Hvis du installerer solcellepanel eller takstein med solcellepanel så vil du spare miljøet hvert eneste år. Veldig mange vil hevde at dette er en lønnsomhet som ikke kan måles i penger.

Hvordan kan jeg finne ut hvor mye strøm mitt hus kan produsere?

For å finne ut hvor mye strøm du kan produsere så må du bare sende inn vårt skjema. Vi sender deg deretter en helt unik lenke som du må klikke på og her kan du få et helt uforpliktende tilbud på hvordan du kan få solcellepanel på ditt hus. I tillegg så ser vi på beliggenheten din og din takflate slik at vi gir deg en indikasjon på hvor mye strøm du kan forvente å produsere.

Hvordan ser teknologien ut om 10 år?

Utviklingen innenfor solenergi er formidabel og da mest på prisene. Det er spådd at kostnaden på å kjøpe inn solcellepanel kommer til å gå ned med rundt 50% innen 10 år hovedsakelig på grunn av lavere produksjonskostnader og høyere virkningsgrad.

Etterspørselen etter solcellepanel vil øke betydelig over de neste årene. Selv om teknologien blir bedre så vil en investering i solcellepanel fortsatt tjene seg inn.