Solcellepanel til borettslag

Borettslag kan ha perfekte forhold for å produsere strøm fra solen og være lønnsomme. Et typisk borettslag har mye frie arealer på takene og i tillegg gjerne en del areal i mellom bygningene som ikke brukes til noe. Derfor er stadig flere borettslag interesserte i å invesetere i solcellepanel og gjerne et skikkelig solcelleanlegg.

For et borettslag kan det ligge en betydelig stor gevinst i å investere i solcellepanel. Ettersom regelene for videresalg blir stadig bedre og strømprisene går opp for hvert år. Dette betyr at det blir stadig mer attraktivt for et borettslag å investere i nettopp solcellepanel.

FÅ TILBUD PÅ SOLCELLEANLEGG HELT UFORPLIKTENDE OG GRATIS

Solcellepaneler.com hjelper deg gjerne med å beregne, innhente pris og forventet produksjon av solcellepaneler til ditt borettslag. Vi samarbeider med eksperter på solcellepaneler som er ledende på prosjektering, montering og vedlikehold av solcellepaneler til borettslag.

 • Sett inn adressen til bygget du ønsker å få tilbud på!
 • Ca størrelse på taket på bygget du ønsker solcellepanel på
 • Fortell kort om bygget som f.eks takvinkel og annen informasjon som kan være viktig.

Hvordan kan et borettslag finansiere solcellepanel?

Veldig mange i solcellebransjen mener at det finnes et hull i støtteordningene for fornybar energi. Dette slår veldig uheldig ut på borettslag som ikke kan få støtte til sine investeringer i solcellepanel, samme problem som landbruket har. Det finnes fortsatt ordninger for støtte man kan søke om, men det er litt mer jobb. Noen kommuner har egne støtteordninger og hvis prosjektet er stort så kan man hente støtte fra utenlandske ordninger.

Selv uten støtte så kan et solcellepanel være lønnsomt for et borettslag. Hvis man har riktig geografisk beliggenhet så kan man få et lønnsomt solkraftverk i sitt borettslag. I tillegg så har mange borettslag veldig mange enheter å dele kostnaden på. Det betyr at borettslag kan ha kanskje den billigste finansieringen av solcellepanel som eksisterer.

Øker solcellepaneler verdien på leilighetene?

Nordmenn blir stadig mer miljøbevist og man skal ikke se bort i fra at et borettslag med en tydelig miljøprofil vil virke mer attraktiv enn et annet borettslag. I tillegg så øker strømprisene så et borettslag hvor installasjonskostnaden allerede er dekket inn vil nok virke positivt for mange kjøpere.

På næringsbygg i Tyskland så ser man at næringsbygg med solcellepaneler øker i verdi mer enn de uten. Om det samme gjelder borettslag vil tiden vise. Mye tyder på at et installert solcelleanlegg vil øke verdien på leilighetene, spesielt etterhvert som anlegget er betalt ned. Borettslag har gjerne forholdsvis lave kostnader i forhold til oppvarming og regnestykket ved å produsere strøm selv kan derfor bli betydelig.

Hvordan vil et solcelleanlegg i borettslag fungere?

Det vil være forskjellige modeller for hvordan et solcelleanlegg brukes. For de aller fleste så vil det bli et fradrag på hver måned på strømregningen tilsvarende sin andel av produksjonen. Her står borettslaget som regel fritt til å styre hvordan de ønsker å gjøre det selv.

I praksis betyr det at man som borettslag vil bli plusskunde hos strømselskapet. Deretter så må det være en egen intern ordning som kompenserer for strømproduksjonen. Det kan være at man velger å selge alt av produksjonen og deretter gi et fradrag i felleskostnadene.

Hvordan velge riktig montør av solcelleanlegg til borettslaget eller sameiet?

Når et sameie eller borettslag skal investere i solcellepaneler til borettslaget så er dette en stor investering for sameiet. Det er derfor utrolig viktig at den gjøres korrekt og optimal. Det har de siste årene kommet veldig mange leverandører av både solcelleanlegg og montører av solcellepanel. ikke alle er like seriøse og dette kan få store konsekvenser for lønnsomheten av et solcelleanlegg. 

Et solcelleanlegg er ment for å ha en lang holdbarhetstid men det skjer kun hvis monteringen gjøres riktig. Dersom det er dårlig arbeid så kan dette påvirke: 

 • Kvaliteten på solcelleanlegget til ditt borettslag
 • Produksjonen til solcelleanlegget 
 • Levetiden på solcelleanlegget

Du bør derfor alltid sjekke referanser og at leverandøren har alle autorisasjoner og sertifiseringer. Hvis du er usikker på hvem du skal velge til ditt næringsbygg så setter vi deg gjerne i kontakt med en leverandør. Våre samarbeidspartnere er seriøse og må oppfylle følgende krav:

 • Ha alle autorisasjoner og sertifiseringer 
 • Ha gode referanser 
 • Ryddig økonomi 

Hvordan er prosessen for å få solcelleanlegg i et borettslag?

Det første man må gjøre er å finne ut hvor godt egnet borettslaget er for solcellepaneler. Med det så mener vi at man må regne ut hvor det er lønnsomt å ha solcellepanel, hvor mange paneler man kan ha og hvor mye strøm man kan produsere. Den enkleste måten finne ut av dette på er å kontakte en ekspert på solcellepanel. De vil så kunne hjelpe styret i borettslaget med å regne ut pris. Etter at pris er regnet ut så bør borettslaget kalle inn til et møte for å finne ut om dette er noe som andelseierene er interessert i. Man bør da fremstille det på en redelig og god måte. Andelseierne må presenteres for:

 1. Prisen for hele solcelleanlegget
 2. Prisen per enhet eller hvordan skal dette finansieres
 3. Hvor mye strøm man kan regne med å produsere
 4. Når vil anlegget være betalt ned
 5. Hvordan vil kompensasjon for produksjonen regnes ut
 6. Miljøgevinsten av solcellepanelet

Det er viktig å huske på at i et borettslag så bor det mange forskjellige mennesker. For noen vil kanskje dette med solenergi resonere veldig godt med deres egne tanker og livssyn. For andre kan kanskje dette virke veldig teit. Uansett, man skal ha respekt for begge sider og heller fokusere på det positive. Veldig mange av de som er skeptiske vil kanskje la seg imponere av besparelsen av penger, potensiell oppgang i verdien av hver enhet eller at man får et «hedge» mot strømprisen.

Det kan i tillegg til dette være svært lurt å innhente tilbud på solcellepanel fra flere aktører. Dette gjør at man har litt mer valg og det skaper tilitt til den aktøren man velger.

ENOVA sin støtteordning kan endre seg til fordel for borettslag

Ettersom MDG gjorde et veldig godt kommunvalg i 2019 så kan det være at det presser seg frem en regelendring hos ENOVA som åpner opp for at borettslag kan få den samme støtten som privatpersoner for. Ifølge MDG sitt program lokalt så vil de har 10000 solcellepaneler i Oslo innen 2021. For at de skal kunne få til dette så blir de nødt til å satse på solcellepaneler hos borettslag.

Det er veldig tidlig å anslå dette på noen som helst måte nå, men det virker som mest sannsnylig at dette vil åpne seg opp. Om det skjer i 2019, 2020 eller 2021 er usikkert.

Har du spørsmål om solcellepanel til borettslag? 

Hvis du har spørsmål om solcellepanel til borettslag så hjelper vi deg gjerne. Vi kan i samarbeid med vår dyktige samarbeidspartner gi deg en gratis PV-rapport som hjelper deg med å regne ut hvor mye ditt borettslag med solcellepanel kan produsere og gi et estimat på kostnaden relatert til dette. 

Fyll ut skjema ovenfor og vi tar kontakt med deg innen en arbeidsdag for å sette i gang prosessen. Det er helt uforpliktende og ikke minst gratis for deg!

Tongwei øker prisene på solcellepaneler fra neste måned

PV Magazine kan melde om at det kinesiske selskapet Tongwei øker prisene på sine solcellepaneler fra 01.08.2020. Dette er første gang de øker prisene siden juni 2019. Om dette er et eksempel som flere kommer til å følge over de neste månedene eller om dette kun er...

Hvilken plusskunde-avtale er best?

Hvis man har investert i solcellepaneler eller planlegger å investere i et solcelleanlegg så er det veldig viktig å finne ut hvilken strømavtale man bør ha. For når ditt hus blir et lite kraftverk så trenger du en aktør å selge strømmen til. Akkurat som på vanlig...

Otovo lanserer «Performance» solcellepanel

Den 20.05.2020 kunngjorde Otovo at de har lansert en ny type solcellepaneler som de har kalt for "Performance paneler". Otovo er en markedsplass som setter deg i kontakt med montører og leverer hardware, vi har skrevet litt mer om Otovo her. Dette skal være...

ENOVA reduserer ikke støtten for solcelleanlegg i 2020

ENOVA skulle i utgangspunktet redusere støtten til norske husholdninger som investerer i solcellepaneler med 2500,- kroner. Nå har ENOVA i en pressmelding kommet med endringer som gjør at redusjonen i støtte ikke endres før 01.01.2021. Det betyr at du kan bestille...

Regjeringens grønne krisepakke lansert – stor skuffelse blant mange

Det siste kvartalet har vært svært dramatisk for veldig mange bedrifter i Norge og dette inkluderer solbransjen. Veldig mange hadde håpet at regjeringen skulle komme med en krisepakke som dekket flere aspekter ved den grønne bransjen. Derfor har Twitter gått veldig...

Amazon satser på solenergi

Amazon har kunngjort at de starter et solcelle-prosjekt i Kina. Anlegget skal ligge i Shandong og forventet produksjon er 128 000 megawatt årlig. Dette er et av 5 solcelleanlegg som Amazon planlegger i verden. De 4 andre solcelleanleggene som Amazon planlegger skal...

Solcellemarkedet i Norge doblet seg på ett år

I en pressemelding fra NVE ble noen svært oppløftende og ikke minst gode tall servert. På ett år så har solcelleamarkedet i Norge doblet seg. Veksten er primært drevet av solcelleanlegg til næringsbygg som stod for 65 % veksten og de resterende 35 % kommet fra hus og...

Drammen stasjon blir den første togstasjonen i Norge med solcelleanlegg

BaneNor har begynt planleggingen av det som kommer til å bli Norges første togstasjon med solcelleanlegg. Ifølge pressemeldingen så planlegger BaneNor et solcelleanlegg på hele 4500 kvm på Drammen  Stasjon.  Solcelleanlegget skal være en del av et eget strømnett som...

Våre erfaringer med Tibber

Etter fjorårets ekstremt høye strømpriser så var det på sin plass å prøve å redusere kostnaden på strømmen vi forbruker. Når vi gjorde litt undersøkelser på de forskjellige leverandørene av strøm-avtaler så var det en aktør som skilte seg spesielt ut. Dette er et...

EU skal pumpe penger inn i fornybar energi – bør Norge gjøre det samme?

Vi er bare noen uker inn i det som kanskje er den største krisen verden har sett i nyere tid. Aksjemarkedet har stort sett gått i bunnen og oljeprisen er historisk lav. Store deler av Europa er i "lockdown" og nå jobbes det på spreng for å komme med økonomiske...