Solcellepanel til borettslag

Borettslag kan ha perfekte forhold for å produsere strøm fra solen og være lønnsomme. Et typisk borettslag har mye frie arealer på takene og i tillegg gjerne en del areal i mellom bygningene som ikke brukes til noe. Derfor er stadig flere borettslag interesserte i å invesetere i solcellepanel og gjerne et skikkelig solcelleanlegg.

For et borettslag kan det ligge en betydelig stor gevinst i å investere i solcellepanel. Ettersom regelene for videresalg blir stadig bedre og strømprisene går opp for hvert år. Dette betyr at det blir stadig mer attraktivt for et borettslag å investere i nettopp solcellepanel.

FÅ ET UFORPLIKTENDE TILBUD!

Personvern!

Hvordan kan et borettslag finansiere solcellepanel?

Veldig mange i solcellebransjen mener at det finnes et hull i støtteordningene for fornybar energi. Dette slår veldig uheldig ut på borettslag som ikke kan få støtte til sine investeringer i solcellepanel, samme problem som landbruket har. Det finnes fortsatt ordninger for støtte man kan søke om, men det er litt mer jobb. Noen kommuner har egne støtteordninger og hvis prosjektet er stort så kan man hente støtte fra utenlandske ordninger.

Selv uten støtte så kan et solcellepanel være lønnsomt for et borettslag. Hvis man har riktig geografisk beliggenhet så kan man få et lønnsomt solkraftverk i sitt borettslag. I tillegg så har mange borettslag veldig mange enheter å dele kostnaden på. Det betyr at borettslag kan ha kanskje den billigste finansieringen av solcellepanel som eksisterer.

Øker solcellepaneler verdien på leilighetene?

Nordmenn blir stadig mer miljøbevist og man skal ikke se bort i fra at et borettslag med en tydelig miljøprofil vil virke mer attraktiv enn et annet borettslag. I tillegg så øker strømprisene så et borettslag hvor installasjonskostnaden allerede er dekket inn vil nok virke positivt for mange kjøpere.

På næringsbygg i Tyskland så ser man at næringsbygg med solcellepaneler øker i verdi mer enn de uten. Om det samme gjelder borettslag vil tiden vise. Mye tyder på at et installert solcelleanlegg vil øke verdien på leilighetene, spesielt etterhvert som anlegget er betalt ned. Borettslag har gjerne forholdsvis lave kostnader i forhold til oppvarming og regnestykket ved å produsere strøm selv kan derfor bli betydelig.

Hvordan vil et solcelleanlegg i borettslag fungere?

Det vil være forskjellige modeller for hvordan et solcelleanlegg brukes. For de aller fleste så vil det bli et fradrag på hver måned på strømregningen tilsvarende sin andel av produksjonen. Her står borettslaget som regel fritt til å styre hvordan de ønsker å gjøre det selv.

I praksis betyr det at man som borettslag vil bli plusskunde hos strømselskapet. Deretter så må det være en egen intern ordning som kompenserer for strømproduksjonen. Det kan være at man velger å selge alt av produksjonen og deretter gi et fradrag i felleskostnadene.

Hvordan velge riktig montør av solcelleanlegg til borettslaget eller sameiet?

Når et sameie eller borettslag skal investere i solcellepaneler til borettslaget så er dette en stor investering for sameiet. Det er derfor utrolig viktig at den gjøres korrekt og optimal. Det har de siste årene kommet veldig mange leverandører av både solcelleanlegg og montører av solcellepanel. ikke alle er like seriøse og dette kan få store konsekvenser for lønnsomheten av et solcelleanlegg. 

Et solcelleanlegg er ment for å ha en lang holdbarhetstid men det skjer kun hvis monteringen gjøres riktig. Dersom det er dårlig arbeid så kan dette påvirke: 

 • Kvaliteten på solcelleanlegget til ditt borettslag
 • Produksjonen til solcelleanlegget 
 • Levetiden på solcelleanlegget

Du bør derfor alltid sjekke referanser og at leverandøren har alle autorisasjoner og sertifiseringer. Hvis du er usikker på hvem du skal velge til ditt næringsbygg så setter vi deg gjerne i kontakt med en leverandør. Våre samarbeidspartnere er seriøse og må oppfylle følgende krav:

 • Ha alle autorisasjoner og sertifiseringer 
 • Ha gode referanser 
 • Ryddig økonomi 

Hvordan er prosessen for å få solcelleanlegg i et borettslag?

Det første man må gjøre er å finne ut hvor godt egnet borettslaget er for solcellepaneler. Med det så mener vi at man må regne ut hvor det er lønnsomt å ha solcellepanel, hvor mange paneler man kan ha og hvor mye strøm man kan produsere. Den enkleste måten finne ut av dette på er å kontakte en ekspert på solcellepanel. De vil så kunne hjelpe styret i borettslaget med å regne ut pris. Etter at pris er regnet ut så bør borettslaget kalle inn til et møte for å finne ut om dette er noe som andelseierene er interessert i. Man bør da fremstille det på en redelig og god måte. Andelseierne må presenteres for:

 1. Prisen for hele solcelleanlegget
 2. Prisen per enhet eller hvordan skal dette finansieres
 3. Hvor mye strøm man kan regne med å produsere
 4. Når vil anlegget være betalt ned
 5. Hvordan vil kompensasjon for produksjonen regnes ut
 6. Miljøgevinsten av solcellepanelet

Det er viktig å huske på at i et borettslag så bor det mange forskjellige mennesker. For noen vil kanskje dette med solenergi resonere veldig godt med deres egne tanker og livssyn. For andre kan kanskje dette virke veldig teit. Uansett, man skal ha respekt for begge sider og heller fokusere på det positive. Veldig mange av de som er skeptiske vil kanskje la seg imponere av besparelsen av penger, potensiell oppgang i verdien av hver enhet eller at man får et «hedge» mot strømprisen.

Det kan i tillegg til dette være svært lurt å innhente tilbud på solcellepanel fra flere aktører. Dette gjør at man har litt mer valg og det skaper tilitt til den aktøren man velger.

ENOVA sin støtteordning kan endre seg til fordel for borettslag

Ettersom MDG gjorde et veldig godt kommunvalg i 2019 så kan det være at det presser seg frem en regelendring hos ENOVA som åpner opp for at borettslag kan få den samme støtten som privatpersoner for. Ifølge MDG sitt program lokalt så vil de har 10000 solcellepaneler i Oslo innen 2021. For at de skal kunne få til dette så blir de nødt til å satse på solcellepaneler hos borettslag.

Det er veldig tidlig å anslå dette på noen som helst måte nå, men det virker som mest sannsnylig at dette vil åpne seg opp. Om det skjer i 2019, 2020 eller 2021 er usikkert.

SJEKK PRIS PÅ DITT BORETTSLAG

Personvern!

Har du spørsmål om solcellepanel til borettslag? 

Hvis du har spørsmål om solcellepanel til borettslag så hjelper vi deg gjerne. Vi kan i samarbeid med vår dyktige samarbeidspartner gi deg en gratis PV-rapport som hjelper deg med å regne ut hvor mye ditt borettslag med solcellepanel kan produsere og gi et estimat på kostnaden relatert til dette. 

Fyll ut skjema ovenfor og vi tar kontakt med deg innen en arbeidsdag for å sette i gang prosessen. Det er helt uforpliktende og ikke minst gratis for deg!

Norsk solteknologi i verdensrommet

Vi skriver jo vanligvis om solcellepaneler til hus og solcellepaneler til næringsbygg men nå fant vi en liten godbit av en nyhet som vi bare må dele med dere. Den 10.02.2020 ble en ny romsonde skutt opp i verdensrommet for å gi oss mer informasjon om solen og solvind....

Erfaringer med Otovo?

Otovo er et selskap som har samlet solcellemontører og er leverandør av solcellepaneler selv. De har laget en markedsplass for dette hvor du som person legger inn ordre om solcellepaneler og deretter så vil de kordinere selve monteringen igjennom underleverandører. De...

Hvordan gjøre et nytt næringsbygg mer energieffektivt?

Hvis du planlegger et nytt næringsbygg så vil det være svært smart å lage det så energieffektivt og grønt som mulig. De siste årene så har det vært en enorm utvikling innenfor teknologi på både pris og funksjon på tiltak . I dette blogginnlegget så skal vi gå igjennom...

Vil Corona-viruset påvirke levering av solcellepaneler i 2020?

Det har vært en veldig tøff start på året for alle som er avhengig av leverandører i Kina. Corona-viruset har satt en demper på alt av transport ut i fra Kina og dette betyr problemer for norske leverandører av solcellepaneler som har ordre i vente. Akkurat nå er det...

Økende etterspørsel etter solcellepaneler

I de første ukene av nyåret så har vi merket en formidabel vekst når det kommer til trafikk og henvendelser inn fra eiere av næringsbygg. Det er mange som har spørsmål og ikke minst som vurderer å satse på solcellepaneler i 2020. Vi syntes dette er så interessant at...

Solcellepaneler på låvetak

Stadig flere bønder vurderer å investere i solcellepaneler på låvetaket.  Vi har tatt en prat med flere aktører i solbransjen som alle sier at stadig flere bønder investerer i solcellepaneler på låven eller fjøset. Selv så merker vi stadig flere besøkende på vår egen...

Solcellepaneler.com lanserer forum!

Ja, vi vet at et forum er litt gammeldags og kanskje det ikke blir noen suksess. Vi ser likevel behovet for et eget forum for å samle kunnskap og informasjon om solenergi. Den meste informasjonsutvekslingen om solcellepaneler foregår nå på Facebook. For å kunne få se...

Solcellepaneler på tak

Når man skal installere solcellepaneler på huset så må man ta noen valg. Et av valgene er hvor solcellepanelene skal plasseres. De aller fleste som investerer i solcellepaneler velger å installere solcellepaneler på sine tak, i de aller fleste tilfeller så vil dette...

83 % av NELFO sine medlemsbedrifter er interessert i solenergi

Sist uke kom NELFO med sin podcast og denne omhandlet solbransjen. Det var veldig kort podcast men som var fylt med utrolig interessant innhold. I podcasten så forteller de litt om solbransjen i Norge og ikke minst fremtiden til sol i Norge. Så hvis du er interessert...

Solcellemontør

De siste årene så har det vært stor etterspørsel etter montører av solcelleanlegg til næringsbygg og solcellepanel til hus men det finnes veldig lite informasjon om yrket som installatør av solcelleanlegg. Vi har derfor laget en guide som kan hjelpe deg som vurderer å...