Solcellepanel til hytte

Nordmenn er verdensmestere i å eie hytter, ifølge SSB så finnes det over 400 000 hytter. De siste årene har de aller fleste hytteeiere som har hatt muligheten valgt å koble seg til strømnettet. Dette skjer samtidig som teknologien og mulighetene blir større for solenergi. Stadig flere ønsker å investere i solcellepaneler selv om de har koblet seg til strømnettet, grunnen til dette er at man kan selge strømmen som man ikke bruker videre. Det kan være en god økonomisk investering og selvfølgelig et lite bidrag til mijøet siden man er med på å produsere grønn energi.

Selv om veldig mange har koblet seg på strømnettet så er det fortsatt mange hytter som ikke har koblet seg på strømnettet men som ønsker seg solcellepanel til eget forbruk. Med dagens teknologi så er det mulig å produsere nok strøm til eget forbruk og lagre denne på batterier til eget bruk. Dette er langt billigere enn å kjøpe et større solcelleanlegg til hytta som er koblet på strømnettet. Det er mer vanlig å bruke et solcelleanlegg som er koblet til strømnettet når man vurderer solcellepanel til hus

På denne siden så har vi laget en utfyllende guide til deg som ønsker å få solcellepanel på hytta, enten om du er koblet til strømnettet eller ikke. Du kan enkelt hoppe rett til riktig guide ved å klikke på lenkene nedenfor:

Guide for deg som ønsker solcellepanel til hytte uten tilkobling til strømnettet 

Guide for deg som ønsker solcellepaneler til hytte som er tilkoblet strømnettet

Hvis du lurer på noe om solcellepaneler til din hytte eller ikke finner svar på dine spørsmål her så må du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com så hjelper vi deg gjerne. Hvis du ønsker et uforpliktende tilbud på solcellepaneler til hytte så fyll ut skjema nedenfor!

 

Trenger du solcellepaneler til din hytte?

Watski er en butikk som har alt du trenger for å få solcellepaneler på din hytte (uten tilknytning til strømnettet). Hvis du klikker på lenken nedenfor så sender vi deg direkte til nettbutikken hvor du kan kjøpe solcellepaneler. I tillegg så selger batterier, omformer og alt du trenger. Fornuftige priser og god kvalitet!

Solcellepaneler til hytter som er tilkoblet strømnettet

Det bygges hytter i Norge som aldri før og stadig flere nordmenn oppfyller hyttedrømmen sin. Det til tross for at hytte er veldig dyrt, ihvertfall om man regner på kostnaden per døgn man bruker den. Derfor ønsker mange å minimere kostnaden ved å f.eks leie ut hytta og ved å installere et solcelleanlegg på hytta. Med et solcelleanlegg på hytta så kan du produsere strøm hele tiden og selge strømmen videre som du ikke bruker. Det gjør at du vil minimere kostnaden din for strøm på hytta og i mange tilfeller redusere totalkostnaden du har ved å eie hytten. Stadig flere nordmenn velger å investere i solcellepanel til sine hus men fortsatt er det ikke mange som velger å gå for et stort solcelleanlegg på hytta. 

Veldig mange hyttefelt er plassert slik at de har godt med sol og det kan i mange tilfeller være veldig ideelt med solcellepaneler på taket av hytten. Dette fungerer like godt til fjells som ved sjøen. Dette er noe stadig flere hytteeiere oppdager og utnytter til det fulle. Vi har derfor laget en guide til deg som ønsker å gjøre din hytte om til et lite solcellekraftverk som jobber til fordel for din lommebok. I guiden vår nedenfor skal vi se på følgende:

 • Er det lønnsomt med solcellepaneler på alle hytter?
 • Hvor mye strøm kan jeg produsere med solcellepaneler til hytte?
 • Hvor mye koster solcellepaneler?
 • Er det søknadspliktig for solcellepanel på hytta?
 • Støtteordninger for solcellepaneler på hytter/fritidsboliger
 • Hvor er det best å kjøpe solcellepaneler?

Skulle du ha noen spørsmål om solcellepaneler til din hytte så må du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com. Hvis du ønsker et uforpliktende tilbud på solcellepaneler så kan du klikke her eller scrolle deg ned til bunnen av siden.

 

Er det lønnsomt med solcellepaneler til alle hytter?

Nei, dessverre men for veldig mange så er det lønnsomt. For å kunne få til en lønnsom produksjon av strøm fra solen så er man nødt til å ha nettopp sollys. Uten sollys så blir ikke produksjonen nok til at det blir lønnsomt. De aller færreste har hytter med dårlig sollys så for de aller fleste så vil det være lønnsomt. Heldigvis så er det veldig enkelt å sjekke om det er lønnsomt med solcellepaneler på din hytte. Du kan helt enkelt fylle ut vårt enkle skjema som du finnr HER. Du vil da få et estimat på hvor mye strøm du kan regne med å produsere fra din hytte.

Det er ganske kostbart å få opp et skikkelig solcelleanlegg, derfor er det utrolig viktig å ha et realistisk estimat på hvor mye du kan forvente å produsere og ikke minst se dette i sammenheng med kostnaden på selve investeringen. Solceller er gøy, men det skal være lønnsomt! Ettersom det satses skikkelig på solceller i Norge og resten av verden nå så er det mulig at steder hvor det ikke er lønnsomt med et solcelleanlegg i dag kan bli det dersom strømprisen øker og prisen på solcellepaneler fortsetter å gå nedover.

 

Hvor mye strøm kan min hytte med solcellepaneler produsere?

Dette er et viktig spørsmål men som vi ikke har et definitivt svar på. Det er flere ting som spiller inn på strømproduksjonen på din hytte. Det første er det vi nevnte ovenfor med lokasjon og estimat på produksjon. En annen viktig faktor her er størrelsen på ditt anlegg. Det går an å optimalisere og maksimere produksjon hvis man har et stort solcelleanlegg men dette er avhengig av hvilken type solcellepaneler du velger og hvor mange solcellepaneler du har. Du vil kunne få et estimat på dette før du bestiller dine solcellepaneler.

Det er slik at jo mer du investerer i solcellepaneler, jo mer strøm vil du produsere som regel. Det er gjerne en vurdering du gjør når du ser på forskjellige tyer solcellepanel til hytte. Hvor stort solcelleanlegg du kan ha for å få en optimal produksjon er avhengig av flere faktorer. Om du ønsker en vurdering av dette så kan du gjerne fylle ut skjema ovenfor her, da vil vi kunne gi deg et estimat på kostnad og forventet produksjon. 

 

Hvor mye koster solcellepaneler til hytte?

Det kommer helt ann på hvor stort solcelleanlegg du ønsker og hvordan type paneler du velger. Prisene for et lite solcelleanlegg begynner på 40000,- men det er normalt å bruke rundt 100 000,- per anlegg. Hvis man ønsker solcellepaneler som takstein så må man f.eks regne med å investere mer men da blir produksjonen av strøm betraktelig større.  Det kan i tillegg være noen andre faktorer som form på taket og lokasjon som kan gi noen prisforskjeller. Et eksempel på noe som kan gjøre at prisen blir mer kostbar er hvis du skal montere solcellepaneler på en hytte med torvtak eller lignende.  Dersom du lurer på hvor mye det vil koste å installere et solcelleanlegg på din hytte så anbefaler vi at du kontakter oss HER.

Finnes det solcellepaneler som passer hyttetak?

  Hyttetak er veldig forskjellig. Noen har blikktak, noen har vanlig takstein og veldig mange har torv. Veldig mange tror at dette kan bli en utfordring og velger derfor ikke å investere i solcellepanel til hytten. Dette er selvfølgelig forståelig ettersom hytta skal være innenfor tradisjon og tro. Det finnes utrolig mange gode løsninger på nettopp dette. Det finnes rammer som kan bygges inn rundt torvtak og det finnes f.eks løsninger som solcelletakstein som kan ta seg veldig godt ut på spesielt nyere hytter. 

Må jeg søke kommunen om tillatelse til å montere solcellepaneler til hytte?

Ja og nei. Det kommer ann på hvordan området din hytte ligger i. Ofte så er hyttefelter litt mer regulerte enn vanlige boliger, for å beskytte landskapet. Her møter ofte hytteeiere litt motstand dersom man ikke tar hensyn til «stilen» når man skal kjøpe inn solcellepaneler. Vi anbefaler at alle ringer kommunen og hører først. Da finner man fort ut om man må søke eller ikke. Dersom man har en eldre hytte som er vernet eller ligger i det «offentlgie rom»så må man søke. For de fleste med hytteeiere så vil det derfor være fritt frem med solcellepaneler.

 

Støtteordninger for solcellepaneler til hytte

Dersom du investerer i et solcelleanlegg til din hytte så kan du få støtte av ENOVA. For å kunne få støtte fra ENOVA  så må  man bli plusskunde. Det betyr at man må koble opp solcelleanlegget til strømnettet å inngå en avtale med ditt strømselskap om å selge energien anlegget ditt produserer. I tillegg så må anlegget være montert etter alle regler og være installert av en godkjent el-installatør. Man må legge ut for anlegget selv først og man kan få refusjon når det er godkjent. Du kan velge selv om du ønsker å få refusjonen i skatteoppgjøret eller i et eget oppgjør.

Hvor er det best å kjøpe solcellepaneler til hytte?

Det finnes mange dyktige installatører og leverandører av solcellepaneler i Norge men bruk gjerne vårt skjema HER når du skal sjekke pris på solcellepaneler. Det er viktig å velge en aktør som har erfaring, riktig priser og ikke minst bruker riktige materialer. Vi samarbeider med flere svært dyktige tilbydere av solcellepanel som kan hjelpe deg på en god og trygg måte. 

Når det kommer til solcelleanlegg på hytter som er tilkoblet strømnettet så er dette veldig likt som solcellepanel til hus. Vi har skrevet en ganske omfattende guide som innebærer det meste du trenger å vite om solcelleanlegg som er tilkoblet strømnettet der. 

 

Solcellepaneler til hytte som ikke er koblet til strømnettet

Dersom du har en hytte uten strøm som ikke er koblet til strømnettet så kan du fortsatt få solcellepaneler og du kan produsere din egen strøm. Du får naturligvis ikke solgt den strømmen du ikke bruker men du kanlagre strømmen på batterier til eget bruk. Dette er langt billigere enn å kjøpe et solcelleanlegg som er dimensjonert for å levere strøm til strømnettet (plusskunde) men du får da kun høste inn energi som du kan lagre på batterier. Nedenfor har vi laget en guide til deg som ønsker solcellepanel til hytte uten strøm. Vi går igjennom:

 • Kartlegge behovet ditt for strøm
 • Hvordan velge riktig batteri for ditt solcelleanlegg?
 • Montering av solcellepaneler
 • Støtteordninger for solcellepaneler til hytter/fritidsboliger
 • Hvor stort solcelleanlegg trenger du?
 • Hvor mye koster solcellepaneler til din hytte?
 • Kombinere solcellepanel med vindmølle

Hvis du skulle lure på noe mer angående solcellepaneler til din hytte som ikke er koblet på strømnettet så kan du gjerne ta kontakt med oss på kontakt@solcellepaneler.com. Vi hjelper deg gjerne med alle spørsmål du måtte ha og hvis du ønsker et uforpliktende tilbud på solcellepaneler til din hytte så kan du bruke skjema på toppen av nettsiden!

 

Hvilke behov har du?

Man kan ikke generalisere strømløse hytter med solcellepanel. Noen hytter har systemer som gjør at du ikke merker at hytten ikke er koblet til strømnettet og andre så primitive som du får det. Her har man forskjellige behov og det er behovet som avgjør hvilket solcellepanel som passer best til din hytte.

Skal du kun ha strøm til lading og lys?

Hvis du kun skal ha enkel strøm til lys oglading så kan du klare deg med en svært enkel løsning. Du trenger da heller ikke noe større batteripakke og kostnaden din blir da på under 10000,- inkludert batteri.

Skal du ha TV, Ring Hytta Varm og 230v?

Dersom du ønsker å ha TV, Ring Hytta Varm og vanlig stikkontakt så må du investere i både anlegg og batteri. Du trenger da ikke bare solcellepanel og batteri, du trenger i tillegg en kraftig omformer. Du får kraftige pakker som dekker dette behovet på rundt 25000,- til 30000,-. Vi har skrevet mer om solcellepaneler til ring hytta varm her. Det finnnes i dag flere typer batterier:

 

Valg av batteri

Når man skal få solcellepanel på hytta så er en av de største kostnadene batteriene. Batterier starter på 2000,- kroner og går helt opp til 30000,-. Hvilket batteri du trenger er stort sett avhengig av hvor mye strøm du trenger, behovet for strøm på vinteren og ditt budsjett.

Det er vanlig å koble flere batterier sammen for å få den ønskede kraften. Man kan ikke kombinere flere forskjellige typer batterier. Vi har nedenfor redegjort for de 4 vanligste typene batterier som brukes i gamle eller nye solcelleanlegg.

Litium batterier

Litium er en type batterier hvor det har skjedd en kraftig utvikling de siste årene. Grunnen er den store etterspørselen etter elbiler og dette har selvfølgelig gagnet alle som benytter seg av batterier. Lithium batterier har mer kraft og veier mindre enn andre alternativer. Dessverre så koster Lithium batterier mye mer enn andre typer batterier. I tillegg så kan Lithium batterier enkelt havarere dersom de ikke blir satt under et BMS (Battery Management System).

Bly batteri

Blybatteri er det typiske «bilbatteriet» du kjenner. Det egner seg best som et startbatteri. Det betyr at det gir mye spenning med en gang men ikke over tid. Det egner seg dermed best til å starte en motor i en bil eller f.eks et aggregat. Et vanlig blybatteri er ikke egnet til et ordinært solcelleanlegg på hytta.

AGM batteri

Dette er et batteri som i grunn er veldig likt et vanlig blybatteri, men det er bundet på en annen måte. Det gjør batteriet mer egnet for f.eks solcellepanel. Det tåler flere utladninger og flere sykluser. Det kan også brukes som et startbatteri, men det er noe mer kostbart enn et tradisjonelt bly/syre batteri.

GEL batteri

Dette er en type batteri som er veldig likt et vanlig blybatteri men har mye mer motstand. Det betyr at det ikke egner seg særlig godt til å starte apparater som krever mye strøm som f.eks en varmeovn eller lignende. Hvis det er stort nok så kan man bruke GEL batteri på lik linje som med andre typer batterier

.

Hvor stort solcellepanel trenger jeg?

Et solcelleanlegg på hytta som ikke er koblet mot strømnettet for videresalg har oppgaven å produsere nok strøm mellom dine besøk uten å gå tom for strøm. Derfor avhenger behovet for størrelsen på ditt anlegg med hvordan ditt behov for strøm er.

Noen velger å koble opp flere solcellepaneler for å dekke inn energibehovet. Så finnes det de som har solcellepanel i kombinasjon med et aggregat som da gjerne lader batteriene. Hvis du har et miljøaspekt ved at du ønsker å produsere din egen strøm så vil kanskje ikke et aggregat være ideelt.

Vi anbefaler at alle velge et solcellepanel og en batteripakke som de tror at dekker behovene de har. Det er ikke vanskelig å skalere opp dette senere hvis du skulle ha behov for mer strøm. Da kan man legge til flere solcellepaneler og øke batterikapasiteten.

 

Kan jeg montere solcellepanel til hytte selv?

Nei før så var det slik at  i motsetning til solcellepanel på hus så kan du montere disse helt selv. Nå har det kommet nye regler som gjør at du skal ha en autorisert elektriker som skal montere ditt solcelleanlegg. Eneste unntaket er veldig små solcelleanlegg som kun gir strøm til en lampe eller lignende. Samtidig så er det veldig mange som foretrekker å bruke en elektriker for å montere opp så alt blir korrekt. Veldig mange som monterer selv opplever at solcelleanlegget på hytta svikter grunnet feil montering. Det kan være at det ikke fungerer eller at ikke kontaktpunktene fungerer.

Vi anbefaler at man får profesjonell hjelp på montering , spesielt hvis det gjelder et større anlegg. Man skulle trodd at det kostet mye penger å montere opp, men det er stort sett gjort på noen timer. For et normalt off-grid solcelleanlegg så tar det gjerne 2-3 timer å montere opp. Hvis du skal ha stikkkontakter så kan det selvfølgleig ta noe lenger tid.

 

Husk dette når du skal montere solcellepaneler på hytta:

Det viktigste når du skal montere solcellepaneler er å velge riktig plassering i sør. Velg den plassen der det er mest og lengst sol. Et lite tips kan være å montere solcellepanel på en vegg du kan rotere med solen. På sommeren så vil ikke det ha noe særlig funksjon men vinterstid så kan det være svært smart for å få mest mulig ut av det lyset som er.

Husk også at solcellepaneler produserer strøm om vinteren og det kan derfor være lurt å plassere solcellepanelene på en måte så du enkelt får børstet av snø og is på vinteren.

 

Kan jeg få støtte til solcellepanel til hytte?

Du kan kun få støtte fra Enova dersom hytta er ny eller allerede koblet på strømnettet. Det betyr at veldig mange som f.eks ønsker å oppgradere solcelleanlegg ikke får støtte til dette av Enova. Vi vet ikke grunnen til at det er slik. Dersom du har en ny hytte som allerede er koblet på strømnettet så kan du lese mer om hvordan du kan få støtte til solcellepanel her.

Det hadde utvilsomt vært bedre om flere utnyttet solenergien på hyttene sine bedre, fremfor å koble seg til strømnett. Det å koble seg på strømnettet innebærer gjerne store kostnader for den enkelte men også stor skade på naturen rundt.

 

Kombiner solcellepanel med solventilator!

Hytter uten strøm er ofte veldig kalde på vinteren og det mange ikke vet er at det finnes noen enkle måter du kan øke temperaturen i din hytte ved hjelp av noen ganske enkle grep. Du kan enten montere opp solcellepanel med innbygget ventilator eller du kan kjøpe en solventilator separat.

En solventilator er en liten vifte eller varmepumpe om du vil som er drevet solstrøm. Den flytter luft inn og ut av hytta. Det betyr at når det er varmt så vil hytten din være kaldere og når det er varmt så vil hytten din være varmere.

 

Kan jeg kombinere vindmølle med solcellepaneler til hytte?

Ja du kan selvfølgelig kombinere din egen vindmølle med sollcellepanel. Veldig mange bruker dette som en ekstra kilde til strøm på vinteren når det ikke er så mange soldager i året.

Det du skal være oppmerksom på er at vindmøller kan være søknadspliktig til forskjell fra solcellepaneler. Husk derfor å alltid sjekke med din kommune.

 

Hvor kan jeg kjøpe solcellepaneler til hytte?

Det finnes i dag flere aktører som i dag selger solcellepanel og batterier. Hvilken aktør du velger er avhengig av hvilket budsjett du har og hvilket behov du har. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste butikken og montøren som finnes i nærheten av deg. Du trenger bare å fylle ut vårt enkle skjema og vi sender deg en lenke så snart som mulig.

Vi lanserer ny nettside og ny tjeneste for leverandører!

Den 22.10.2021 gjør vi helt om på Solcellepaneler.com. Vi vil ikke lenger ta i mot leads men heller sende de videre til alle de flotte montørene og leverandørene rundt i landet. Vi har laget en unik søkemotor som enkelt lar deg matche med den nærmeste leverandøren i...

Stadig flere casino i Las Vegas tar i bruk solenergi

Flere og fler har forstått at solcellepanel er veien til å gå når det kommer til strøm og energi i fremtiden. Vi er langt inne i global oppvarming, og det er viktig at alle gjør det de kan for å forbedre situasjonen. Den siste tiden har det vært fokus på solcellepanel...

Stadig flere aktører tilbyr salg og montering av solcellepaneler

Når vi startet opp Solcellepaneler.com så var markedet preget av noen få store aktører. Over det siste året så har vi sett at det har kommet opp mange forskjellige leverandører av solcelleanlegg. Noen satser på solcellepanel til hus og andre satser på solcelleanlegg...

Fremtiden til solcellepaneler.com

Solcellepaneler.com blir nå fornyet og vi forventer en ny spennende nettsiden innenfor kort tid. Vi vil fokusere mer på det å finne montører og lage et godt system.

Hvordan selge strøm som du har produsert med solcellepanel?

For å kunne selge strømmen du produserer så må du bli plusskunde. Når man er plusskunde så tegner man en avtale med et strømselskap for salg av strømmen. Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan du finner den beste plusskunde-avtalen.  Det er forholdsvis enkelt...

5 populære soldrevne dingser ethvert hjem burde bruke

Overgangen til en mer bærekraftig livsstil er ikke bare ønskelig: Det er obligatorisk for ressursene på planeten vår. Og denne tankegangen gjelder også gjennom bruk av fornybare energikilder, som solenergi. Verdens energibehov vokser stadig, så vi må øke både...

Monter solcellepanel på kolonihagehuset ditt

Har du en kolonihage og elsker å være omgitt av grønne omgivelser og bærekraftige løsninger? Kanskje du liker å tenke nytt og annerledes? Fremover vil det stilles større krav til hvordan vi får innført mer miljøvennlige tiltak, både for enkeltpersoner i hverdagen og...

Revidert nasjonalbudsjett med gledelig nytt

Det er bare noen få dager siden vi publiserte en artikkel om valget 2021 og derfor var overraskelsen stor når vi så at det nettopp har lekket ut noe fra revidert nasjonal budsjett. Det er foreslått å fjerne elavgift for borettslag som ønsker solcellepanel. Dette er...

Hva vil stortingsvalget 2021 ha å si for solcellepaneler?

2021 er et spesielt år, ikke bare på grunn av covid19 men fordi det er stortingsvalg. Det er fortsatt likevel fortsatt veldig sparsommelig med informasjon rundt hvordan de forskjellige partiene stiller seg til klimatiltak som solcellepaneler. Det er flere spørsmål som...

Burde man kjøpe eller lease solcellepaneler?

Det skjer veldig mye på solcellemarkedet og de forskjellige aktørene lanserer stadig nye produkter. Det virker egentlig som om solcellemarkedet henger litt etter i Norge hvis vi sammenligner med andre land. I England og USA har leasing av solcellepaneler virkelig tatt...