Solcellepanel til hytte

Nordmenn er verdensmestere i å eie hytter, ifølge SSB så finnes det over 400 000 hytter. De siste årene har de aller fleste hytteeiere som har hatt muligheten valgt å koble seg til strømnettet. Dette skjer samtidig som teknologien og mulighetene blir større for solenergi.

Vi har derfor laget en guide til som har en hytte som ikke er koblet til strømnett. Dersom du har en hytte som er koblet til strømnett, men du ønsker å få solcellepanel da kan du lese vår guide solcellepanel for hus her.

Hvilket behov har du?

Man kan ikke generalisere strømløse hytter med solcellepanel. Noen hytter har systemer som gjør at du ikke merker at hytten ikke er koblet til strømnettet og andre så primitive som du får det. Her har man forskjellige behov og det er behovet som avgjør hvilket solcellepanel som passer best til din hytte.

Skal du kun ha strøm til lading og lys?

Hvis du kun skal ha enkel strøm til lys og lading så kan du klare deg med en svært enkel løsning. Du trenger da heller ikke noe større batteripakke og kostnaden din blir da på under 10000,- inkludert batteri.

Skal du ha TV, Ring Hytta Varm og 230v?

Dersom du ønsker å ha TV, Ring Hytta Varm og vanlig stikkontakt så må du investere i både anlegg og batteri. Du trenger da ikke bare solcellepanel og batteri, du trenger i tillegg en kraftig omformer. Du får kraftige pakker som dekker dette behovet på rundt 25000,- til 30000,-. Det finnnes i dag flere typer batterier:

Valg av batteri

Når man skal få solcellepanel på hytta så er en av de største kostnadene batteriene. Batterier starter på 2000,- kroner og går helt opp til 30000,-. Hvilket batteri du trenger er stort sett avhengig av hvor mye strøm du trenger, behovet for strøm på vinteren og ditt budsjett.

Det er vanlig å koble flere batterier sammen for å få den ønskede kraften. Man kan ikke kombinere flere forskjellige typer batterier. Vi har nedenfor redegjort for de 4 vanligste typene batterier som brukes i gamle eller nye solcelleanlegg.

Litium batterier

Litium er en type batterier hvor det har skjedd en kraftig utvikling de siste årene. Grunnen er den store etterspørselen etter elbiler og dette har selvfølgelig gagnet alle som benytter seg av batterier. Lithium batterier har mer kraft og veier mindre enn andre alternativer. Dessverre så koster Lithium batterier mye mer enn andre typer batterier. I tillegg så kan Lithium batterier enkelt havarere dersom de ikke blir satt under et BMS (Battery Management System).

Bly batteri

Blybatteri er det typiske «bilbatteriet» du kjenner. Det egner seg best som et startbatteri. Det betyr at det gir mye spenning med en gang men ikke over tid. Det egner seg dermed best til å starte en motor i en bil eller f.eks et aggregat. Et vanlig blybatteri er ikke egnet til et ordinært solcelleanlegg på hytta.

AGM batteri

Dette er et batteri som i grunn er veldig likt et vanlig blybatteri, men det er bundet på en annen måte. Det gjør batteriet mer egnet for f.eks solcellepanel. Det tåler flere utladninger og flere sykluser. Det kan også brukes som et startbatteri, men det er noe mer kostbart enn et tradisjonelt bly/syre batteri.

GEL batteri

Dette er en type batteri som er veldig likt et vanlig blybatteri men har mye mer motstand. Det betyr at det ikke egner seg særlig godt til å starte apparater som krever mye strøm som f.eks en varmeovn eller lignende. Hvis det er stort nok så kan man bruke GEL batteri på lik linje som med andre typer batterier.

Hvor stort solcellepanel trenger du?

Et solcelleanlegg på hytta som ikke er koblet mot strømnettet for videresalg har oppgaven å produsere nok strøm mellom dine besøk uten å gå tom for strøm. Derfor avhenger behovet for størrelsen på ditt anlegg med hvordan ditt behov for strøm er.

Noen velger å koble opp flere solcellepaneler for å dekke inn energibehovet. Så finnes det de som har solcellepanel i kombinasjon med et aggregat som da gjerne lader batteriene. Hvis du har et miljøaspekt ved at du ønsker å produsere din egen strøm så vil kanskje ikke et aggregat være ideelt.

Vi anbefaler alle velge et solcellepanel og en batteripakke som de tror at dekker behovene de har. Det er ikke vanskelig å skalere opp dette senere hvis du skulle ha behov for mer strøm.

Kan jeg montere solcellepanel selv?

Ja, i motsetning til solcellepanel på hus så kan du montere disse helt selv. Samtidig så er det veldig mange som foretrekker å bruke en elektriker for å montere opp så alt blir korrekt. Veldig mange som monterer selv opplever at solcelleanlegget på hytta svikter grunnet feil montering. Det kan være at det ikke fungerer eller at ikke kontaktpunktene fungerer.

Vi anbefaler at man får profesjonell hjelp på montering, spesielt hvis det gjelder et større anlegg. Man skulle trodd at det kostet mye penger å montere opp, men det er stort sett gjort på noen timer.

Husk dette når du skal montere:

Det viktigste når du skal montere solcellepaneler er å velge riktig plassering i sør. Velg den plassen der det er mest og lengst sol. Et lite tips kan være å montere solcellepanel på en vegg du kan rotere med solen. På sommeren så vil ikke det ha noe særlig funksjon men vinterstid så kan det være svært smart for å få mest mulig ut av det lyset som er.

Husk også at solcellepaneler produserer strøm om vinteren og det kan derfor være lurt å plassere solcellepanelene på en måte så du enkelt får børstet av snø og is på vinteren.

Kan jeg få støtte til solcellepanel på hytta?

Du kan kun få støtte fra Enova dersom hytta er ny eller allerede koblet på strømnettet. Det betyr at veldig mange som f.eks ønsker å oppgradere solcelleanlegg ikke får støtte til dette av Enova. Vi vet ikke grunnen til at det er slik. Dersom du har en ny hytte som allerede er koblet på strømnettet så kan du lese mer om hvordan du kan få støtte til solcellepanel her.

Det hadde utvilsomt vært bedre om flere utnyttet solenergien på hyttene sine bedre, fremfor å koble seg til strømnett. Det å koble seg på strømnettet innebærer gjerne store kostnader for den enkelte men også stor skade på naturen rundt.

Kombiner solcellepanel med solventilator!

Hytter uten strøm er ofte veldig kalde på vinteren og det mange ikke vet er at det finnes noen enkle måter du kan øke temperaturen i din hytte ved hjelp av noen ganske enkle grep. Du kan enten montere opp solcellepanel med innbygget ventilator eller du kan kjøpe en solventilator separat.

En solventilator er en liten vifte eller varmepumpe om du vil som er drevet solstrøm. Den flytter luft inn og ut av hytta. Det betyr at når det er varmt så vil hytten din være kaldere og når det er varmt så vil hytten din være varmere.

Kan jeg kombinere vindmølle med solcellepanel?

Ja du kan selvfølgelig kombinere din egen vindmølle med sollcellepanel. Veldig mange bruker dette som en ekstra kilde til strøm på vinteren når det ikke er så mange soldager i året.

Det du skal være oppmerksom på er at vindmøller kan være søknadspliktig til forskjell fra solcellepaneler. Husk derfor å alltid sjekke med din kommune.

Hvor kan jeg kjøpe solcellepanel?

Det finnes i dag flere aktører som i dag selger solcellepanel og batterier. Hvilken aktør du velger er avhengig av hvilket budsjett du har og hvilket behov du har. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste butikken og montøren som finnes i nærheten av deg. Du trenger bare å fylle ut vårt enkle skjema og vi sender deg en lenke så snart som mulig.